Dem sagde vi farvel til i 2008

I 2008 måtte vi sige farvel til mange store danskere. I denne artikel kan du læse om nogle af dem, vi sagde farvel til inden for politik, skuespil, musik, erhvervsliv, litteratur og arkitektur.

Men flere end de nævnte, har forladt os i 2008. Blandt dem er operasangerinden Inga Nielsen, skuespilleren Hans Christian Ægidius og forfatteren Jakob Ejersbo.

Mogens Glistrup
1. juli døde en af dansk politiks markante skikkelser. Mogens Glistrup (f. 1926) blev offentligt kendt, da han i en Tv-udsendelse i 1971 sammenlignede skattesnydere med frihedskæmperne under den tyske besættelse.
I 1972 stiftede han Fremskridtspartiet og blev i 1973 valgt til Folketinget med en jordskredssejr.

Mogens Glistrup sad i alt 13 år i folketinget, afbrudt af et ophold i Horserød Statsfængsel, efter en dom for skatteunddragelse. Glistrup afsonede i 2005 20 dages hæfte i Vordingborg Arrest for racistiske ytringer.

Han blev 72 år.

Poul Eefsen
Han blev især kendt i offentligheden for sin håndtering af urolighederne efter EU-afstemningen den 18. maj 1993, hvor politiet affyrede skud mod demonstranterne.

Allerede inden de famøse skud faldt, havde Eefsen været upopulær blandt aktivisterne på den københavnske venstrefløj. I den periode som Poul Eefsen var politidirektør (1975-1995) var der flere kampe mellem aktivister på den ene side og politiet på den anden, blandt andet ved ‘Kampen om Byggeren’, ‘Mekanisk musikmuseum’ og ‘Ryesgade’.

Han var dog vellidt blandt sine politikollegaer, fordi han aktivt tog politiets aktioner i forsvar.

Hilmer Hassig
Hilmer Hassig (f. 1960) var en af dansk musiks helt unikke guitarister. Han debuterede i 1981 med bandet Scatterbrain på albummet ‘Keep Dancing’. Siden spillede han med Kliché, Lars H.U.G., Naive og Love Shop.

Hassig har også arbejdet som producer for bands som bl.a. TV-2 og Nanna og Thomas Ortved.

Han døde i et tragisk trafikuheld på Falkonér Allé på Frederiksberg den 16. november i en alder af 48 år.

Per Henriksen
Han grundlagde rederierne Mercandia og HH-Ferries og så var han en af bagmændene i et stort anpartscirkus, som mange danskere mistede penge på i 1980’erne.

Per Henriksen (f. 1919) startede sin karriere i rederibranchen med en ansættelse hos J. Lauritzen. i 1962 bestilte han sit første skib, M/S Mercantic og grunlagde få år senere rederiet Mercandia.

I 1986 blev han slået til Ridder af Dannebrog.

Han døde efter kort tids sygdmon den 16. juli, 88 år gammel.

Kirsten Holst
Den danske forfatter Kirsten Holst (f. 1936) var oprindeligt uddannet skolelærer.

Hun har blandt andet arbejdet som freelancer på DR, brevkasseredaktør på Familie Journalen.

Kirsten Holst debuterede som forfatter i 1976 med Safty – første del af en krimiserie for børn. Siden har hun blandt andet skrevet ungdomsklassikeren Min Ven Thomas. Men mest kendt er hun nok for sine populære krimiromaner for voksne.

Kirsten Holst har modtaget flere priser for sit forfatterskab, blandt andet Kulturministeriets Børnebogspris i 1982 og Poe-Prisen i 1981.

Kirsten Holst døde den 23. september.

Kamilla Bech Holten
Hun blev landskendt, da hun var vært i DR-TVs populære børneprogram Zig-Zag i 1990’erne. Senere fik hun stor succes som vært på flere TV2 programmer, herunder ‘Den Store klassefest’.

Hun spillede også med i et par film, Kærlighedens Smert (1998) og Regel nr. 1 (2003).

Kamilla Bech Holten (f. 1972) fortalte i et interview i marts måned i Politiken Søndag, at hun var dødelig syg af kræft.

Hun sov ind på Bispebjerg Hospital den 20. september.

Otto Leisner
Otto Leisner (f. 1917) startede sin karriere i 1945 ved Statsradiofonien, som det hed dengang. Han blev en populær radiovært i en lang række udsendelser og han tilskrives æren for at omdøbe ‘Radioens Ønskekoncert’ til ‘Giro 413’.

Han startede på TV med programmet ‘Ved Pejsen’, der havde premiere i 1955. Siden fulgte en lang række populære tv-programmer som ‘Pladeparaden’, ‘Fup eller Fakta’, ‘Den Gyldne Pil’ og ikke mindst ‘H.O.P.L.A.’.

Otto Leisner virkede blandt andet også som oversætter af en lang række Populære schlagere, som redaktør på familiejournalens brevkasse ‘Os mennesker imellem’ og så skrev han spørgsmål til flere af de populære Quizshows, som har været vist i TV.

Otto Leisner gik på pension som 70-årig i 1987.

Han døde den 16. august.

Preben Møller Hansen
Preben Møller Hansen (f. 1929) blev kendt, da han som formand for Sømændenes Forbund og erklæret kommunist kørte en kompromisløs linje overfor sine medlemmers arbejdsgivere. Selv måtte han opleve at blive smidt ud af Danmarks Kommunistiske Parti efter en kontrovers om aflønning af forbundets HK-ansatte.

I 1986 stiftede han partiet Fælles Kurs, som det året efter lykkedes ham at komme i Folketinget med. I alt fik partiet 4 mandater. Men allerede året efter, røg partiet ud, da der blev afholdt valg.

Fælles Kurs – og Preben Møller Hansen – fortsatte dog en årrække i Københavns Borgerrepræsentation.

Han droppede formandskabet i Sømændenes Forbund og begyndte i stedet som restauratør. Han blev kendt for sine menuer, som bestod af kendte danske retter.

Preben Møller Hansen døde den 11. september.

Bodil Udsen
Bodil Udsen (f. 1925) var en stor, folkekær skuespiller, der huskes af danskerne for roller som Emma i Rottehullet i Huset på Christians Havn, som murermester Jessens kone i tv-serien Matador og en lang række roller i danske folkekomedier.

På scenen kunne Bodil Udsen gennem årene opleves i både alvorlige roller som Martha i Hvem er bange for Virgina Wolf og i revyer og lystspil.

Bodil Udsen blev i gennem sin karriere hædret med mange priser, herunder en bodil for den bedste kvindelige hovedrolle med ‘Min Farmors Hus’ i 1985 og Reumerts Hæderspris i 1998.

Bodil Udsen døde den 26. februar i en alder af 83 år.

Jørn Utzon
Jørn Utzon blev født i København i 1918, men flyttede som spæd til Aalborg sammen med familien, da faderen Aage Utzon fik arbejde som skibsingenør på Aalborg værft.

Utzon blev færdiguddannet på Københavns Kunstakademi i 1942.

Han er især kendt for Operahuset i Sydney, Parlamentsbygningen i Kuwait, Bagsværd Kirke og Vandtårnet i Svaneke.

Jørn Utzon døde den 29. november.

Thomas Winding
Han er nok især kendt for sin stemme. Thomas Winding (f. 1936) lagde bl.a. fortæller stemme til den danske versionering af Emil fra Lønneberg og Alfons Åberg.

Udover sit arbejde som oplæser, har Thomas Winding bl.a. arbejdet som forfatter i DRs børne- og Ungdomsafdeling, hvor han blandt andet var manden bag Super Karla og Se Hundested og gø, ligesom han var med til at skabe DRs store børnesucces Bamse. Han har også været højskoleforstander, lærer på Den Europæiske Filmhøjskole og konsulent ved Det Danske Film Institut.

Thomas Winding har skrevet mere end 25 børnebøger og en lang rækker noveller og andre bøger.

Thomas Winding døde den 5. juli.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post 58-årig varetægtsfængslet for knivdrab
Next post Muslimsk familie fjernet fra fly