Venstrefløjs-ikonet der blev socialdemokrat

Fra Enhedslisten til Socialdemokraterne. PR Foto: Folketinget
Fra Enhedslisten til Socialdemokraterne. PR Foto: Folketinget

Hun var et ikon på venstrefløjen i dansk politik og hun spillede en perifer rolle i maling-angrebet mod statsminister Anders Fogh Rasmussen. Men i denne uge meldte den tidligere stemmesluger for Enhedslisten sig under fanerne hos Socialdmokraterne.

Pernille Rosenkrantz-Theil blev født i 1977 i Skælskør. Allerede som ganske ung, var hun aktiv i politik. I starten af 90’erne var hun bestyrelsesmedlem i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. Kun 19 år gammel blev hun første gang opstillet som kandidat til folketinget. I 1999 var hun en kort overgang indkaldt som suppleant og i 2001 blev hun første gang valgt Folketinget.

Den unge venstrefløjspolitiker blev hurtigt en populær blandt vælgerne. Hendes ligefremme måde, smittende smil og utrættelige kamp for sine meninger, gjorde indtryk på både venner og modstandere.

I 2003 blev hun indblandet i et overfald på Statsminister Anders Fogh-Rasmussen. To aktivister, der havde adgang til Folketinget fordi de angiveligt havde en møde med Pernille Rosenkrantz-Theil, kastede maling på statsministeren i protest mod Irak-krigen.

Den unge MF’er, der selv har haft en fortid som aktivist, ville ikke tage afstand fra aktionen og mente, at det måtte statsministeren forvente, når han var i krig.

Hun høstede meget kritik for den indstilling – men især blandt de unge vælgere syntes det at styrke hendes position som en af de populæreste politikere.

Denne uges indmelding hos Socialdemokraterne, fik spørgsmålet om hendes støtte til aktionen til at blusse op igen. Men hun meldte hurtigt ud, at hun ikke havde i sinde at tage afstand fra aktionen, som hun mente skete under en historisk politisk situation. I et interview i Politiken forklarede hun dog, at hun har ændret holdning til vold som politisk middel:

– Jeg har ændret holdning til anvendelsen af vold i politiske sammenhænge. Statsministeren kunne dybest set ikke vide, om det var en Kalashnikov eller rød maling, der kom efter ham. I dag ser jeg sådan på det, at jeg ikke kan gå ind for aktioner, hvor der er nogen, som føler sig truet på deres personlige sikkerhed. Den nuance er der kommet på.

Ved Folketingets åbning i 2005 var Pernille Rosenkrantz-Theil sygemeldt på grund af stress.

Efter folketingsvalget i april 2007 meldte Pernille Rosenkrantz-Theil sig ud af partiet. Forud var gået længere tid med interne skænderier i forbindelse med   Asmaa Riyad Abdol-Hamids folketingskandidatur. Da Abdol-Hamid af flere medlemmer fik skylden for det dårlige valg for partiet, fik partiets måske populæreste politiker nok af både skænderi og manglende politisk styring og meldte sig ud.

Undren, glæde og bekymring
Tilbage i Enhedslisten sidder Pernille Rosenkrantz-Theils tidligere partikammerater og en del af dem undrer sig over partiskiftet.

– Det er meget overraskende for mig, at Pernille er blevet socialdemokrat. Hun tager et stort skridt mod højre – og bevægelsen sker meget hurtigt, siger Enhedslistens gruppeformand Line Barfod og fortsætter:

– Personligt kan jeg da også godt undre mig over at Pernille først melder sig ud af Enhedslisten, fordi hun ikke mente, at partiet var progressivt nok på udlændingepolitikken, og derefter melder sig ind i et parti, der i de seneste år har lagt sig tæt op ad regeringen og DFs udlændingepolitik. Det hænger ikke rigtigt sammen.

Hos socialdemokraterne affødte Pernille Rosenkrantz-Theils indmeldelse både glæde og bekymring. Glæde hos dem, som gerne så socialdemokraterne bevæge sig til venstre i det politiske spektrum og bekymring hos dem, som ikke har været enige i det nye medlems tidligere udmeldinger og aktivistiske linje.

Pernille Rosenkrantz-Theil har til Berlingske Tidende meldt klart ud, at hun, en gang i fremtiden, gerne vil tilbage til Folketinget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post To danske soldater dræbt i Afghanistan
Next post Rocker- og bandekrig giver travlhed hos kriminalteknikerne