Voldsom stigning i antallet af underretninger om hvidvask af penge

Efterforskere og jurister i Hvidvasksekretariatet hos Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet har i 2008 haft travlt med at vurdere indberettede sager om mulig kriminalitet.

Antallet af underretninger om mistænkelige transaktioner fra pengeoverførselsvirksomheder og vekselkontorer steg voldsomt i 2008 i forhold til året før.

Efterforskerne i Hvidvasksekretariatet havde travlt i 2008. Foto. Nationalbanken.
Efterforskerne i Hvidvasksekretariatet havde travlt i 2008. Foto. Nationalbanken.
I alt fik Hvidvasksekretariatet 1.553 underretninger fra banker, realkreditinstitutter, pengeoverførselsvirksomheder, vekselkontorer, advokater og kasinoer i 2008. Året før var det 1.349, og i 2006 drejede det sig om 876. Tallene vedrører kun underretninger, der kommer ind på baggrund af hvidvaskloven.

Ofte har har underretningerne grene til udlandet og udenlandske statsborgere, og efterforskning af sagerne kan derfor være ganske tidskrævende. I 2008 blev der i Danmark afsagt domme over 16 personer, hvis mistænkelige forhold havde udløst 18 underretninger til Hvidvasksekretariatet. 17 af disse underretninger var modtaget i Hvidvasksekretariatet før 2008, hvilket giver en god illustration af sagernes tidsmæssige udstrækning. En del af underretningerne fra sidste år bliver da også fortsat efterforsket.

Hvidvasksekretariatet hos Statsadvokaten for særlig økonomisk kriminalitet blev oprettet i 1993 og modtager blandt andet underretninger om mulig hvidvask af penge fra kriminalitet eller finansiering af terrorisme. Sagerne vurderet og der foretages en indledende efterforskning Viser det sig, at der er noget suspekt i sagen, sendes det som regel videre til den politikreds, hvorfra underretningen stemmer fra. Her bliver sagen så efterforsket. Handler sagen om finansiering af terror, bliver Politiets Efterretningstjenest inddraget i efterforskningsarbejdet.

Der er fire fire jurister, 12 politifolk og to administrative medarbejdere, tilkyttet sekretariatet, der hvis det behøves, suppleres med statsadvokaturens øvrige personale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Google stempler alle sider som skadelige
Next post Levende gæs plukkes for dun