19.000 spejdere på lejr for klimaet

19.000 spejdere er i disse dage samlet ved Kipliv i Sønderjylland. Foto: Mikkel Dalsby.
19.000 spejdere er i disse dage samlet ved Kipliv i Sønderjylland. Foto: Mikkel Dalsby.

19.000 spejdere er i disse dage samlet nær Kipliv i Sønderjylland til Det Danske Spejderkorps spejderlejr Blå Sommer.

Spejderne indtog lejren onsdag og selvom langt de fleste er danske spejdere, så er der også 2.000 udenlandske fra blandt andet Zimbabwe, Bhutan, New Zealand med på lejren.

Blå Sommer er blevet afholdt hvert femte år siden 1984. Dengang foregik det ved Haderslev, men siden 1989 har Kipliv været vært for DDS’ korpslejr.

I år er temaet miljø og alle grupper er blevet opfordret til hjemmefra at opfinde en energibesparende foranstaltning til lejrpladsen, ligesom der vil være en hel aktivitetsdag i klimaets navn, kødløs dag der forventer en besparelse på mellem 25 og 50 tons Co2, ambitiøs affaldssortering og slutteligt udarbejdes der et grønt regnskab for hele lejren.

Men klimaudfordringen handler også om, hvad spejderne gør, når de rejser hjem igen.

– Det handler om at ændre på små handlinger i hverdagen, hvor spejderne tænker over deres forbrug af energi. Spejderne kan for eksempel cykle eller gå til skole i stedet for at blive kørt i bil, de kan slukke for standby-knapperne, og de kan tage mobilopladeren ud af stikket eller hænge vasketøjet op til tørre i stedet for at tørre det i en tumbler, siger Iben Langgard fra Blå Sommers klimatelt.

Lørdag aften bytter 3.000 spejdere i alderen 10-13 år lejrbålet ud med diskokugle, når Blå Sommer omdannes til Danmarks største børnediskotek.

– Selv om man er på spejderlejr, og nogle gange lugter af røg, er beskidt og har uldent hård, så er det også fedt at gøre sig lækker, tage det fine tøj på og gå til fest, danse og have det sjovt ligesom man gør alle andre steder, siger lejrchef Frederik Karmdal.

Blå Sommer varer frem til den 23. juli, hvor spejderne kan sige farvel – og på gensyn om fem år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Brødre mishandlede nabo
Next post Kvinde mistænkes for brand i eksmands lejlighed