SMS billetter forfalskes i stort omfang

Det er blevet populært at forfalske SMS-billetter. Foto: Movia.
Det er blevet populært at forfalske SMS-billetter. Foto: Movia.

En ung mand er blevet sigtet for dokumentfalsk efter at han havde brugt en falsk SMS-billet.

Trafikselskabet Movia ser med bekymring på et stigende antal passagerer, der snyder med de nye SMS-billetter. Den første person i den type sager herhjemme er nu sigtet for dokumentfalsk og har fået beslaglagt sin mobiltelefon

Movias billetkontrollører har måttet konstatere, at det er blevet populært at misbruge adgangen til SMS-billetter. Misbruget foregår eksempelvis ved selv at fremstille billetterne, eller rette i ellers gyldige billetter for at kunne køre gratis i lidt længere tid eller i flere zoner. Desuden sker det, at SMS-billetter bliver videresendt til andre og på den måde kan blive misbrugt af et i princippet ubegrænset antal personer.

– Vi ser desværre et markant større omfang i snyd med SMS-billetterne end generelt. Og da Movia mener, der er tale om et brud på straffeloven, slipper man ikke med en kontrolafgift på 600 kroner for at køre uden korrekt rejsehjemmel, siger John Øllegaard, der som driftsopfølgningschef i Movia blandt andet har ansvar for billetkontrol.
 

SMS-billetterne blev lanceret i januar 2009, og indledningsvis har billetkontrollørerne udvist stor tolerance, så passagerer ikke er straffet for fejl, der kunne skyldes, at de havde misforstået fremgangsmåden. Men efter et halvt år bliver der ikke længere givet ved dørene. Den første sms-forfalsker har således fået beslaglagt sin mobiltelefon som bevismateriale og afventer nu en retssag om dokumentfalsk.

– Det drejer sig om en yngre mand, og jeg kan godt forestille mig, at han ikke helt har overvejet konsekvenserne, da han forfalskede billetterne. Movia kan ikke acceptere, at nogen snyder sig til at rejse gratis, og overlader udgifterne til andre, siger John Øllegaard, som derfor glæder sig over, at sagen bliver rejst ved domstolene.

John Øllegaard fastslår, at det er umuligt at forfalske en SMS-billet, så den ikke kan afsløres. Dels indeholder billetten en kode, der ikke er let at efterligne. Men først og fremmest er de gyldige SMS-billetter sendt fra en computer i billet-systemet, og den ved, hvilke telefonnumre, der har købt hvilke billetter, og hvad gyldigheden er. Den slags informationer kan kontrollørkorpset tjekke online i busserne.

– Jeg håber virkelig, at folk overvejer, at det der er sparet på billetten, hurtigt kan sættes over styr i kontrolafgift, plettet straffeattest og mistet mobiltelefon. Og er man forældre til et opfindsomt, ungt menneske, der lever mest i nuet, er det måske værd at tage en snak om fremtid og konsekvenser, anbefaler John Øllegaard.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Brüno
Next post Bankrøver truede med en stor kniv