Influenza-panik giver tvangshandlinger

Flere får angst og laver tvangshandlinger som en reaktion på det massive fokus på svineinfluenzaens smittefare.

Forestil dig, at du bliver så bange for influenza-smitte og bakterier, at du vasker hænder 100 gange på en dag.

Eller simpelthen nægter at gå uden for en dør, fordi du så kan risikere at møde nogen, der kan gøre dig syg.

Det er virkelighed netop nu, hvor medierne flyder over af historier om smittefare, Influenza A-dødsfald og faren ved ikke at vaske hænder.

Det mener Per Hove Thomsen, professor og ekspert i tvangstanker og tvangshandlinger ved Aarhus Universitet.

– Man kan forestille sig, at der er en gruppe sårbare børn, unge og voksne, som tænker på sygdommen, fordi det kører rigtig meget i medierne. Det kan gøre, at dem, der er disponeret for det, tænker så meget på det, at det udvikler sig til tvangstanker, som de ikke kan slippe, siger han til Nyhedsbureauet Newspaq.

Per Hove Thomsen fortæller, at man kan se en tydelig sammenhæng mellem mediernes fokus på en bestemt sygdom, og hvad folk, der har angst eller det såkaldte OCD, hvor man f.eks. vasker hænder helt tiden, er bange for.

– Hos dem, der har angst og OCD, altså svære tvangstanker, tager deres sygdomsangst farve af, hvad de konfronteres med i medierne. Det har man tidligere kunne se med aids, salmonella, kogalskab og nu altså med influenza A,” siger han.

Den tendens genkender Mette Hyldtoft, der er psykolog og daglig leder af Dansk Kognitiv Center, hvor de behandler danskere, der lider af angst og OCD.

– Da der var meget fokus på pædofile i forbindelse med Tøndersagen, mærkede vi, at der var en større strøm af OCD’ere, som troede, de var pædofile, fortæller Mette Hyldtoft til Newspaq.

Per Hove Thomsen forklarer, at tvangstanker omkring smitte kan være en stor belastning.

– Folk kan blive så angst, at de ikke kan gå på arbejde, fordi de er bange for at blive smittet. I massive tilfælde står folk ved håndvasken hele dagen. Så vasker folk hænder 80 til 100 gange om dagen. De kan godt se, at det ikke er fornuftigt, men de kan ikke stoppe, siger han.

Ifølge OCD-foreningen rammes 2-3 procent af befolkningen af OCD i løbet af livet. Det svarer til cirka 100.000 – 150.000 danskere.

Af: Maria Bendix Olsen /Nyhedsbureauet Newspaq

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Influenzaens skrækscenarie – 6000 på intensiv
Next post Flere udlændinge sigtet for ulovligt arbejde