Unge dropper morgenkaffen
Men selvom mange unge sikkert har svært ved at få øjne, når uret viser 7.00, så er en kop dampende varm og koffeinfyldt kaffe ikke en del af deres morgenritual.
Faktisk er det kun hver syvende unge mellem 15 og 29 år, der drikker kaffe om morgenen. Det viser tal fra FDB Analyse, som Newspaq har fået indsigt i.
I Brancheforeningen for Kaffe og Te, mener formand Peter Skafte, ikke, at unge direkte fravælger kaffen – de har blot ikke lært at drikke den endnu.
– Der er meget få kaffedrikker mellem 15 og 21 år. De har endnu ikke været på arbejdsmarkedet, hvor kaffe er en vigtig del, og samtidig er de heller ikke kommet rigtigt i gang med studenterlivet endnu. Så tallene undrer mig ikke, siger han til Newspaq.
Derimod er han ret overbevist om, at de unge vil hoppe med på kaffevognen, ligesom de ældre kaffenydere, hvor mere end hver anden mellem 53 til 63 år tænder for kaffemaskinen, når de vågner. Helt præcist er det seks ud af 10, viser tallene fra FDB Analyse.
– De ældre, dem vi kalder heavy users, altså tunge forbrugere, de har gennem et langt liv været vant til at drikke kaffe, meget kaffe. Derfor er det også dem, der i hjemmet og hermed også om morgenen bruger kaffe som en fast bestanddel af deres morgenmad, siger Peter Skafte.
Er man teenager eller ung kan man roligt drikke en kop kaffe om morgenen, fastslår Ginny Rhodes, der er formand for Foreningen af Kliniske Diætister.
– Rent videnskabeligt er et par kopper kaffe om dagen ganske ufarligt, siger hun til Newspaq.
Hun understreger imidlertid, at de unge skal passe på to faldgrupper, når man snakker kaffe og sundhed.
– Det er fed mælk og sukker. Hvis man som ung er nødt til at proppe 12 sukkerknalder i kaffen, fordi man ikke kan lide smagen, så er det en dårlig idé med kaffe. Og hvis man kommer sødmælk eller piskefløde i, så det heller ikke godt, forklarer Ginny Rhodes.
Ifølge FDB Analyse drikker hver fjerde unge mellem 15 og 29 år slet ikke noget om morgenen, mens hver femte drikker mælk.