Asger Aamund: Drop de midaldrende indvandrere

Hvis ikke ghettoerne får nye og andre beboere, ender de som ‘taber-frugtsalat’, siger Asger Aamund til Avisen.dk.

Drop de midaldrende og sats alt på uddannelse og jobs til de unge indvandrere. Især mændene.

Sådan lyder den provokerende recept på øget beskæftigelse – og dermed bedre integration – fra erhvervsmanden og debattøren, Asger Aamund. Han mener, at de langtidsledige indvandrere i ghettoerne skal have en sum penge, de kan leve. Derudover skal det offentlige lade dem være i fred.

– De er sølvbryllupsgenerationen, som vi selv har inviteret til manuelt arbejde, men som nu er underkvalificerede. De har sprogproblemer og de ved ikke så meget om det danske samfund, fordi de har levet lidt isoleret. Derfor nytter det ikke noget at presse dem mere, siger Asger Aamund til Avisen.dk.

Han har nu i et år været formand for bestyrelsen i regeringens “Center for Boligsocial Udvikling”, som arbejder på at forbedre forholdene i ghettoerne omkring de større byer i Danmark. Her er problemerne til at få øje på: Ledigheden er i top, og det er de sociale problemer også.

– Jeg har lige været på besøg i Gellerupparken, og jeg var ved at falde ned af stolen, da jeg hørte, at 9.000 ud af de 10.000 beboere er indvandrere og at 8.000 er på overførselsindkomst, fortæller Asger Aamund og fortsætter:

– Der er jo en hel generation af indvandrere, vi har tabt, og det nytter ikke noget at plage dem med krav, som de alligevel ikke kan leve op til.

Derved præsenterer han det modsatte synspunkt af for eksempel Københavns kommune, som satser hårdt på at undgå førtidspensionering af langtidsledige. Til gengæld mener Aamund, at kræfterne skal sættes ind overfor de unge.

Men det gør det ikke alene. På længere sigt skal der ruskes gevaldigt op i de problemfyldte boligområder, hvis ikke næste generation af unge indvandrere skal have lige så massiv hjælp som den nuværende.

– Det er måske ikke så populært at sige, men på langt sigt handler det om at få ændret sammensætningen af beboere i de her boligområder, så vi ikke ender med en taber-frugtsalat, som ingen har lyst til at bo sammen med, siger Asger Aamund.
 
Den konservative integrationsordfører Naser Khader kalder det en “falliterklæring” at opgive en hel gruppe indvandrere.
 
– Man skal koncentrere sig om, hvad folk kan i stedet for, hvad de ikke kan. Der er mange af de midaldrende indvandrere, som sagtens ville kunne arbejde, og som gerne vil arbejde, så de kan komme ud og møde andre mennesker, siger han til Avisen.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Høns i hver 20. parcelhushave
Next post Vagtfirmaer frygter arbejde i ghettoer