Asteroide kan lave tsunami i Danmark

En stor asteroide kan give tsunamier i Danmark, når den strejfer Jordens atmosfære i 2029.

Danmark kan blive ramt af en tsunami, når den 350 meter store asteroide Apophis flyver tæt på Jorden i 2029.

Det frygter astrofysiker Ali Qais fra Tycho Brahe Planetariet, der dog understreger, at han ikke selv har regnet på asteroidens bane og påvirkning af Jorden endnu.

– En så stor asteroide så tæt på Jorden vil muligvis skabe en tsunami i de områder, hvor den passerer, siger han til Newspaq.

Det betyder, at Danmark kan komme i farezonen, for ifølge udenlandske medier, så vil Apophis fra nord passere hen over Europa, Afrika og den vestlige del af Asien.

Apophis vil ifølge de seneste opmålinger heldigvis passere omkring 30.000 kilometer fra Jorden. Det betyder, at den ikke rammer os direkte. Men den er inden for den yderste del af vores atmosfære, og samtidig er nærmere end de fleste kommunikations og tv-satellitter.

Den korte afstand betyder, at asteroiden efter alt at dømme bliver synlig med det blotte øje – også selvom den passerer i dagslys.

– Det bliver et meget smukt syn. Det vil ligne en kæmpe brændende kugle eller et stort og meget lyst stjerneskud, siger Ali Qais fra Planetariet.

I første omgang frygtede den amerikanske rumfartsorganisation Nasa, at den 350-meter store asteoride ville kunne ramme Jorden, og asteroiden blev derfor udråbt til at være en dræber og opkaldt efter en ægyptisk dæmon og slangegud, der kæmper mod Solen. Dengang vurderede Nasa, at sandsynligheden for at den skulle ramme Jorden var mindst 2,7 procent ved passagen i 2029, og mindst 1:45.000 i 2034. Det skriver Space.com.

Det lyder ikke af meget, men det er den højeste risiko for en global katastrofe som et følge af et meteornedslag, som astronomerne nogensinde har set.

Nasas nye opmålinger af asteroidens bane viser dog, at der ikke er nogen chance for, at den vil ramme Jorden i 2029 – selvom den passerer indenfor en tiendedel af afstanden til Månen fra Jorden.

Opmålingen af Apophis’ bane viser samtidig, at den ved passagen i 2034 kun i en ud af fire millioner tilfælde har chance for at ramme Jorden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Universitetslærere: Vi er “daglejere”
Next post Obama får Nobels fredspris