Hver femte vil stemme SF

SF stormer frem i ny meningsmåling. Men fremgangen får ikke partiet til at kræve Villy Søvndal som statsminister. SF begynder for alvor at puste Socialdemokraterne i nakken i kampen om at være oppositionens største parti.

I en ny meningsmåling, som Sentio Research har foretaget for Nyhedsbureauet Newspaq i perioden 13.-18. oktober, går SF frem med 2,9 procent i forhold til september og lander på 20,1 procent af det samlede stemmetal.

Det betyder altså, at hver femte vælger ville sætte sit kryds på Villy Søvndal og resten af partiet, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Meningsmålingen vækker ikke overraskende glæde hos SF’s politiske ordfører, Ole Sohn.

– Vi bliver belønnet for, at vi har gjort alt, hvad vi kan, for at samle oppositionen og skabe et troværdigt alternativ til den nuværende regering, siger han til Nyhedsbureauet Newspaq.

Hvorvidt partiet fortsætter med at vokse sig større og større, har dog ikke den store betydning, mener Ole Sohn.

– Det helt afgørende for os er, at oppositionen samlet set har mere end 90 mandater. Det har vi i flere og flere målinger efterhånden, og det må tyde på, at der er ved at ske et skred i befolkningen, siger han og nævner i samme åndedrag Venstres gamle parole “tid til forandring.”

Med 20,1 procent af stemmerne er SF ikke langt efter Socialdemokraternes 24,7 procent. Men en udsigt til at overhale oppositionspartneren indenom, får dog ikke Ole Sohn til at kræve statsministerposten.

– Helle Thorning-Schmidt er SF’s statsministerkandidat. Det var det i går, det er det i dag, og det er i det i morgen, fastslår han.

Forklaringen på SF’s nye fremgang er mere en konsekvens af, at regeringen har været igennem et par tunge sager, end det er fordi, SF har gjort noget særligt på det seneste, mener DR’s politiske redaktør, Ask Rostrup.

– Regeringen har været igennem nogle vanskelige uger. Først med en næsten nedsmeltning af Forsvarskommandoen og en presset forsvarsministeret. Sidste uge til halvanden har vi haft dramaet i Klimaministeriet. Det kan være medvirkende til at have skubbet lidt flere over i den røde fold og i Villy Søvndals favn, siger han til Nyhedsbureauet Newspaq.

SFs store fremgang er dog ikke noget, som politisk ordfører hos Konservative Henriette Kjær ser som en trussel mod regeringen. De borgerlige partier skal nemlig hente deres stemmer hos borgerlige socialdemokrater og frafaldne radikale, påpeger hun.

– Vi kan ikke gøre andet end at føre vores gode, borgerlige politik. Vi udviser stabilitet, og det er noget, folk sætter pris på i en krisetid. De ved ikke helt, hvad de får med SF, siger hun til Newspaq.

Meningsmålingen viser, at oppositionen samlet set opnår et enkelt mandat ekstra i forhold til sidste måned, nemlig 92, og dermed overtager regeringsmagten fra VKO-blokken, der står til 83 mandater.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Danskerne tror på ambitiøs klimaaftale
Next post Butikker bekæmper tyve med røg og larm