Julen går fri af finanskrisen

Størstedelen af danskerne forventer samme julebudget som sidste år.

Der er ingen grund til at frygte færre gaver under juletræet i år.

Danskerne forventer – trods krisen – at købe lige så store ænder og lige så mange julegaver som sidste år. Det viser en ny undersøgelse, Wilke har lavet for Nyhedsbureauet Newspaq. Det uændrede forbrug skal ifølge planen ikke dækkes med overtræk og lån.

Hele 77 procent af danskerne svarer i meningsmålingen, at de forventer at svinge dankortet ligeså meget som sidste år. Kun 16 procent forventer at bruge færre penge på julen i år.

-Jeg havde et håb og en forventning om, at folk ikke vil gå amok i forbrug og overforbrug, og at man i stedet ville gå efter tesen ‘less is more.’ Hvor man skruede lidt ned i stedet for at knalde helt ud, siger forbrugerjurist Mette Reissmann fra tv-programmet ‘Luksusfælden’ til Newspaq.

Næsten tre ud af fire danskere forventer ifølge målingen at bruge op mod 5.000 kroner på julegaver, mens den sidste fjerdedel regner med, at jule-budgettet løber op imellem 5.000 og 15.000 kroner. Den forbrugstendens kommer bag på Mette Reissmann, der mener, at vi bør holde igen med hensyn til den usikre fremtid, der venter efter jul.

-Vi er jo slet ikke færdig med at se afskedigelser, og vi er ikke engang i udgangen af fjerde kvartal. Jeg forstår ikke, at frygten ikke er slået mere igennem, siger hun.

Hele 94 procent forventer ifølge undersøgelsen ikke at låne penge eller trække over til julebudgettet. Det er stik imod, hvad tidligere års erfaringer viser. Ifølge bankernes fælles organisation Finansrådet er der traditionelt en stor stigning i forbrugerkreditter omkring jul.

De seneste otte år er lånet nemlig steget med seks-otte milliarder fra november til december. Så at danskerne ikke vil låne til jul, er ifølge Finansrådet urealistisk.

-Hvis 76 procent regner med at bruge samme beløb som sidste år, så skal pengene hentes et sted fra, og så er det oftest billigere at låne penge i banken end at tage et lån i et finansieringsselskab. Så umiddelbart virker 94 procent som en meget høj andel, siger kontorchef i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Også Mette Reissmann har svært ved at se logikken i danskernes forventninger til ikke at låne penge i banken.

-Det er ikke realistisk. Der har man nok stukket en lille hvid løgn. Det kan godt være, de svarer, at de ikke vil låne, men jeg tror ikke på, at det er realiteterne, siger hun.

524 repræsentativt udvalgte danskere over 15 år deltog i meningsmålingen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Økologiske begravelser er fremtiden
Next post Ny klimasatellit med dansk deltagelse