Er du i risikogruppen for at blive alvorlig syg af Influenza A?

Nogle er i større risiko for at blive alvorligt syge af Influenza A(H1N1)

Personer med nogle kroniske sygdomme som diabetes, lever- eller nyresvigt eller svær overvægt kan være i riskogruppen for at blive alvorligt syge af Influenza A(H1N1).

Ifølge Sundhedstyrelsen skal man være særlig opmærksom hvis man har:

 • Lungesygdomme som KOL, astma med kronisk obstruktion og astma, der er vanskelig at kontrollere, cystisk fibrose, sarkoidose, lungefibrose, samt andre lungesygdomme især, hvis lungefunktionen er nedsat, eller der er gentagne lungeinfektioner.¨
 • Hjerte- og karsygdomme, især svær koronarsygsdom, hjertesvigt, sværere klaplidelser (ikke kun isoleret forhøjet blodtryk) samt blodsygdomme som hæmoglobinopathier.
 • Diabetes 1 eller 2, især med komplicerende hjerte- eller nyresygdom eller med almen svækkelse pga. diabetiske senfølger – eller diabetes, der er vanskelig at kontrollere
 • Medfødte eller erhvervede immundefekter, herunder hiv-smittede personer og medikamentelt immunsupprimerede
 • Neuromuskulær sygdom med påvirket respiration eller nedsat hostekraft
 • ronisk lever- eller nyresvigt (vejledende GFR under 30 ml/min)
 • Svær overvægt (BMI over 40).
 • Andre sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko, fx gentagne lungeinfektioner.
 • Ifølge Sundhedsstyrelsen skal man kontakte lægen, hvis man tilhører en af ovennævnte grupe og selv eller en man bor sammen med får influenzasymptomer eller man ved man har været udsat for smitte.

  De fleste i risikogruppen tilbydes vaccination
  De fleste i risikogrupperne får i efteråret 2009 tilbudt vaccination mod influenza A(H1N1). Personer i risikogrupperne har en større risiko for at udvikle alvorlig infektion, hvis de bliver smittet. Vaccinen gør risikoen for at blive smittet væsentlig mindre. Derfor er det vigtigt, at du lader dig vaccinere, hvis du tilhører en risikogruppe.

  Alle gravide med ovennævnte kroniske sygdomme anbefales at blive vaccineret. Gravide i 1. trimester dog efter individuel vurdering af egen læge.
  Alle andre gravide i 2. og 3. trimester kan få vaccination, hvis den gravide selv ønsker det.

  Gravide kan være særligt udsatte
  Langt de fleste kvinder, der får influenza i graviditeten, klarer sygdommen uden problemer. Gravide har ikke større risiko end andre for at blive smittet af den ny Influenza A (H1N1), men hvis de bliver smittet, har de lidt større risiko for komplikationer som lungebetændelse og vejrtrækningsbesvær. Risikoen er størst i 2. og 3. trimester, hvor komplikationerne i værste fald kan føre til abort og for tidlig fødsel.

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

  Previous post To døde af Influenza A(H1N1)
  Next post Influenza A er muteret i Norge