Hvad er Influenza A(H1N1)?

Den 11. juni i år erklærede verdenssundhedsorganisationen WHO, at der var udbrudt en pandemi af influenza virusen A(H1N1).

Virusen blev identificeret i april måned efter at der var udbrudt en epidemi af svineinfluenza i Mexico. Flere skoler og offentligekontorer i Mexico City blev lukket i et forsøg på at dømme op for virussen.

I løbet af sommeren spredte virusen sig over hele verden og i den 11. juni erklærede WHO så, at der var tale om en pandemi.

Virussen blev kaldt for svineinfluenza fordi den i det store hele var magen til en virus så i 1998 blev fundet i en svinebesætning i North Carolina i USA. Men lobbyarbejde fra blandt andet svineindustrien har betydet, at navnet Svineinfluenza er blevet skiftet ud med betegnelsen Influenza A(H1N1) eller andre lignende navne.

De første smittede personer dukkede også op i Danmark i løbet af sommeren. Smitten kom efterhånden som folk kom hjem fra ferie i udlandet.

Den 10. november meddelte Sundhedsstyrelsen at Danmark var ved begyndelsen af en Influenza A(H1N1)-epidimi.

Smitteveje og symptomer
Sygdommen smitter mennesker, omtrent på samme måde som andre influenza-typer. Virussen spredes typisk gennem hoste og nys eller ved at røre ved forurenede overflader og derefter berøre næsen eller munden.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor at man vasker hænder ofte og nyser i ærmet i stedet for i hænderne.

Symptomerne er feber, løbende næse, ondt i halsen, hoste, manglende appetit, træthed, opkast og diarre.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vil de fleste smittede opleve sygdomsforløbet som almindelig influenza.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Søndags Tema: Influenza A(H1N1)
Next post To døde af Influenza A(H1N1)