Mystisk minkinfluenza breder sig

Influenza-udbrud med H3N2 har på få uger bredt sig til 18 danske minkfarme. “Det tyder på, at det kan smitte til mennesker,” siger forsker.

 

Minkavlere i Vestjylland er under skærpet overvågning af veterinærmyndighederne, efter deres dyr er blevet ramt af et influenza-virus af typen H3N2.

I den seneste måned har DTU Veterinærinstituttet i Århus undersøgt prøver fra mink, der begyndte at nyse og hoste, inden de døde.

Og nu afslører laboratorieundersøgelserne, at 18 besætninger er smittet.

– Vi modtager stadig mink til undersøgelse fra nye farme, så det kan ikke udelukkes, at der kommer flere tilfælde. Men foreløbig er der kun tale om mink fra Holstebro-området. De 18 farme er sat under det, vi kalder offentligt tilsyn, siger seniorforsker Anne Sofie Hammer fra DTU til Nyhedsbureauet Newspaq.

Mellem en og to procent af minkene i de 18 besætninger er døde af influenzaen, oplyser hun.

Udbruddet blev opdaget i september, da minkfarmerne fandt døde dyr med blod ud af næsen uden forudgående sygdom.

På farmene er mellem fem og 25 dyr døde om dagen. Men ejerne er ikke blevet pålagt at slå besætningerne ned.

Indtil videre har de ansatte på minkfarmene blot fået påbud om at skærpe hygiejnen og desinficere deres hænder med alkohol eller vand og sæbe for at undgå smitte.

– Det tyder på, at det kan smitte til mennesker, fordi der er elementer af menneskevirus. Men det er altså ikke konstateret endnu, siger Anne Sofie Hammer.

Statens Serum Institut har sendt prøverne fra Holstebro til nærmere undersøgelse på et engelsk laboratorium.

Og indtil resultaterne herfra ligger klar, er det ikke til at sige, om virusset er farligt for mennesker, da typen af H3N2 ikke er ens med de tidligere kendte tilfælde.

– Det eneste, vi har at gå efter lige nu, er opbygningen af dens gener. Vi mangler faktisk fortsat at få karakteriseret virus. Det hjælper englænderne os med, siger overlæge Lars P. Nielsen fra Statens Serum Institut til Newspaq.

Smittekilden kendes endnu ikke. Der har tidligere været gisninger om, at den stammer fra svinefoder fra minkfodercentralen i Holstebro eller fra mennesker.

Influenza hos mink er sjælden, men har tidligere været beskrevet i Sverige og Canada. Det er imidlertid ikke usædvanligt, at influenzaer smitter fra en dyreart til en anden.

– Det sker ind imellem, at de her influenzaer krydser artsbarrieren. Et andet eksempel er fugleinfluenza, der er gået i katte. Det havde man ikke forestillet sig, men ind imellem krydser det, siger Lars P. Nielsen.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Kommune melder medarbejder til politiet for bedrageri
Next post Genbrugspladser drukner i gamle fjernsyn