Venstre går frem i meningsmåling

Selvom Venstre tabte borgmesterposter ved kommunalvalget, så står partiet stærkt, hvis der var valg i morgen.

Venstre er landets største parti, men alligevel ville Løkke og co. miste regeringsmagten, hvis der var folketingsvalg i dag.

Det viser en ny politisk meningsmåling, som Sentio Research har lavet for Nyhedsbureauet Newspaq i perioden 10.-15. november – altså i dagene omkring, finansloven blev forhandlet på plads.

Venstre opnår sit bedste resultat siden marts 2008, idet det liberale parti går fra 24,3 procent af stemmerne i oktober til 26,3 i dag. Dermed overhaler regeringspartiet Socialdemokraterne, som går lidt tilbage til 25,4 procent.

Resultatet er en belønning for Venstres vedholdenhed over for Dansk Folkeparti i finanslovsforhandlingerne, mener avisen.dk’s politiske redaktør, Elisabet Svane.

– Venstre har stået fast i sygehus-sagen, og det kan godt være, at det har fået nogle Venstre-vælgere til at vende hjem igen. Målingen viser jo også, at Dansk Folkeparti er gået en lille smule tilbage. Så man kan tolke det som om, at regeringen har fået lidt mere sympati hos vælgerne end DF, som ville flytte sygehuset, siger hun.

Venstres politiske ordfører, Peter Christensen, mener ikke, at de ophedede diskussioner mellem regeringen og dens støtteparti ved finanslovsforhandlingerne, har haft nogen betydning for vælgerne.

– Jeg tolker resultatet som en belønning for de ting, vi har lagt frem i forbindelse med finansloven. Flere betjente på gaden, en fremrykning af midlerne til at sætte gang i det offentlige byggeri osv. Det, vælgerne i sidste ende forholder sig til, er, hvad politikerne giver af konkrete svar på konkrete problemer. Og det er det, vi bliver belønnet for, siger han til Newspaq.

Ved det netop overståede kommunal- og regionsvalg gik Venstre lidt tilbage og mistede flere borgmesterposter, og den seneste måling bekræfter blot, at man ikke kan blande lands- og kommunalpolitik sammen, mener Peter Christensen.

Det er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch enig i.

– I 2001 havde vi valgene på samme dag, og vi fik to helt forskellige resultater. I 2005 havde Socialdemokraterne et rigtigt godt kommunalvalg, men tabte alligevel folketingsvalget to år senere. Så man kan ikke bruge kommunalvalget til at vurdere, hvordan det vil gå ved næste folketingsvalg, siger han til Newspaq.

Ud over Venstres fremgang viser meningsmålingen, at SF og DF taber en smule terræn, men det overordnede resultat viser, at oppositionen med 90 mandater fortsat står til at overtage regeringsmagten fra V og K, som kun kan mønstre 85 mandater sammen med DF.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Konkursrytteri: Hvornår er nok nok?
Next post Medlemmerne flygter efter Bondam-cirkus