Fup-universitet udbyder doktorgrader

I den lille by Spentrup nord for Randers ligger et universitet – ikke særlig kendt i Danmark, men berygtet i udlandet.

Universitetet, der bærer navnet Knightsbridge University, drives ifølge det Centrale Virksomheds Register (CVR) som enkeltmandsvirksomhed og ejes af Henrik Fyrst Kristensen. Ifølge CVR blev virksomheden registreret i august 2002. Men ifølge amerikaneren John Bear, der i flere år har skrevet om fup-universiteter og været ekspert på området for FBI, skal Knightsbridge University tidligere have opereret fra Liberia og fra det caribiske land Antigua og Barbuda.

Universitetets hjemmeside er i øjeblikke ikke online, men ved hjælp af internettets søgemaskiner og arkiver er det lykkedes at finde frem til gemte udgaver af universitetets tidligere sider. Her fremgår det, at universitetet ikke er en del af det formelle danske undervisningssystem.

Af siden fremgår det også, at man kan studere så godt som ethvert fag fra hvorsomhelst i verden. Knightsbridge University er nemlig et såkaldt “Distance learning” universitet.

Knightsbridge University tilbyder både Bachelor-, Masters- og Doktorgrader i en lang række fag og det er der flere personer, som har benyttet sig af.

Ved at “google” på internettet dukker der flere skandale-sager op, med folk som har smykket sig med titler fra Knightsbridge University. Blandt dem er ireren Michael Meegan, der som leder af den velgørendhedsorganisation ICROSS in Africa, skulle modtaget 2,5 millioner dollars til arbejde med HIV/AIDS. Men det kom frem, at hans PhD i Medicinsk Antropologi ikke stammede fra en respekteret uddannelsesintitution, men fra Knightsbridge University.

I USA har flere stater forbudt at bruge universitetsgrader fra Knightsbridge University. I blandt andet staterne Oregon og Texas risikerer man bøde eller fængsel, hvis man bruger et eksamensbevis fra universitetet.

Lovligt at udbyde universitetsgrader
I Danmark er det lovligt for enhver at starte sit eget universitet og derefter udskrive eksamenspapirer og give universitetsgrader, så længe man ikke kalder sig f.eks. statsanerkendt.

Men der kan være problemer herhjemme med at bruge titlen.

Kontorchef i Aarhus Universitets Personale- og Udviklingskontor, Svend Larsen, har tidligere udtalt til bladet CAMPUS:

– Hvis man giver indtryk af at have nogle papir-kompetencer, man ikke har, og de så f.eks. bliver brugt til at fastsætte lønnen, er det jo bedrageri. Og så er det jo nok generelt tvivlsomt, om man kan blive i jobbet, når de efterhånden finder ud af, at man ikke kan det, man lovede, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Shopaholics lider juleaften
Next post Videnskabsminister til kamp imod fup-universiteter