Juleshopping i London er en klimalussing

En flyvetur er skønt for os, men rigtig skidt for klimaet. Læs guiden til, hvordan du shopper uden at være et klimasvin.

Shop amok og køb årets julegaver i London, Sex And The City-pigernes shoppingparadis New York eller det varme Bangkok.

Netop nu tilbyder mange flyselskaber smutture til verdens mange storbyer med det eneste formål at proppe kufferten med julegaver til kæresten, konen og ungerne.

Men det skader klimaet, når du sætter dig på et fly for at købe julegaver.

– Det udleder rigtig meget CO2 at tage på flyrejse. Det kan gøre en stor forskel, hvis man spare en enkelt flyrejse om året, siger Christian Vaabensted, der er konsulent på Klima- og Energiministeriets 1tonmindre-kampagne, til Nyhedsbureauet Newspaq.

De tørre tal understeger da også, at man bør tænke på smeltende poler, når man sætter sig til rette i flysædet.

Hvis du dropper juleindkøbene i London-stormagasinerne Harrods og Harvey Nichols, så sparer du 250 kilo CO2, viser tal fra Klimaministeriet.

Og der er endnu mere at spare, hvis du skrotter drømmen om julesol og billige julegaver i Thailand. En flyrejse til Bangkok udleder nemlig hele 1.260 kilo CO2 tur/retur.

Til sammenligning udleder hver dansker i snit 10 ton CO2 hvert år.

Der er dog håb forude for dem, der slet ikke kan vente med at komme i gang med at købe smykker, bøger, parfume og andre julegaver. Rådet er at handle lokalt, siger konsulent i Energistyrelsen Asger Olesen.

– Når man ser på CO2-udledning og transport, så er cykler klart bedst for klimaet. Skal man købe julegaver på en klimavenlig måde, skal man tage cyklen og shoppe lokalt nede på gågaden, siger han til Newspaq.

Hvis den tohjulede bliver for besværlig, kan man også taget toget. Det koster langt mindre på CO2-kontoen, end hvis man sætter sig bag rattet i sin bil.

På DSB’s rejseplan kan man selv tjekke, hvor meget CO2 turen til årets julemarked udleder.

Bor du for eksempel i Helsingør og vil på Christianias Julemarked på Christianshavn i København, så udleder turen med DSB, 0,07 kilo CO2, mens du vil udlede 6,5 kilo, hvis du køre i bil.

Undersøg selv, hvor meget CO2 du udleder på din rejse i Danmark her.

På 1tonmindre.dk kan du få flere råd til, hvordan du sparer på dit personlige CO2-udslip, når du skal fragte dig selv rundt i verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post USA vil bestemme over danske fly
Next post Tre nye infuenza A-dødsfald