Svenskerne er de virkelige klimahelte

Danmark er blot et veltalende konferencecenter

Den omvendte jantelov er sprunget ud på nationalt plan. Vi overvurderer i den grad Danmarks betydning for klimaets velbefindende.

Miljøets supermand er ikke en mand. Det er et land og hedder Danmark. Og uden det lille kongedømme i Europas (endnu) kolde nord, går kloden under inden længe.

Sådan ser mediebilledet stort set ud her i landet op til klimatopmødet, men den virkelighed er mere funderet i nationalfølelse end realiteter.

– Det er vigtigt for Danmark, at København er vært for COP15, men det er ligegyldigt for andre lande, lyder det ganske enkelt fra Ph.d. i miljø fra Danmarks Miljøundersøgelser på Århus Universitet, Bo Normander, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Den virkelighed støttes af formand for Folketingets miljøudvalg, Steen Gade fra SF.

– Vi skal sige heja Sverige, for det er vores naboland, der med formandskabet i EU virkelig kan gøre noget. Så hvis vi har brug for en ambitiøs klimaaftale, er det altså Sverige, der på vegne af EU skal kæmpe mod dem, der ikke vil gøre så meget, slår Steen Gade fast over for Newspaq.

Connie Hedegaard har pointeret det samme. Allerede for et år siden forklarede hun Danmarks rolle. Vi skal koncentrere os om at lytte. Og det har hun sådan set ret i ifølge Bo Normander.

– Vores rolle som værtsland er vigtig, men ikke som beslutningstager. Den mulighed, som Danmark har, er at fremstille os selv som foregangsland. Men det er et lidt grumset billede, for på den ene side er vi gode til at bygge vindmøller, men på den anden side er vi ét af de lande, der udleder mest CO2, lyder det fra Bo Normander.

Måske er det fordi, vi som lille land ikke er vant til så store begivenheder. I hvert fald er selvforståelsen af vores indflydelse forvrænget.

– Der har været meget falsk tale i medierne om, at Danmark har dirigentstokken, for det har vi altså ikke. Det har FN, siger Steen Gade til Newspaq.

Det er dog ikke alle, der er helt enige i Bo Normander, Connie Hedegaard og Steen Gades vurdering af Danmarks indflydelse på COP15.

– Det er os, der sidder for bordenden og skal lave talepapiret, konklusionspapiret i sidste ende. Så der har vi den unikke mulighed for at tilføje de ord, som måske tynger lidt mere, end hvad andre ønsker, siger Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, til Newspaq.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Speciel musik et godt alternativ til morfin
Next post I aften er det juleaften – i Holland