USA vil bestemme over danske fly

Amerikanerne vil diktere, hvad vores nye jagerfly kan, hvis vi køber den flytype, vi allerede har betalt en formue til at udvikle.

Danmark kan hverken ændre på katapultsædets sprængkraft eller vinduesviskernes hastighed, vi skal spørge Pentagon om lov til alt.

Sådan ser realiteterne ud, hvis vi vælger at investere omtrent 90 milliarder kroner i flytypen Joint Strike Fighter F-35 som afløser for vores antikke F16-jagerfly. For USA har i sinde at holde softwaren til flyene hemmelig.

Den canadiske avis Ottowa Citizen skriver, at Pentagon vil styre, hvad softwaren skal kunne og ikke kunne. Det betyder, at Danmark må spørge pænt om lov til at opgradere og vedligeholde de fly, vi selv har betalt for. De informationer undrer venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo.

– Når vi vælger en flytype, skal det være en flytype, vi er herrer over. Så der må ikke være sorte bokse, vi ikke har adgang til eller ting, vi ikke skal kunne. Det er vores fly, når vi køber dem, slår Karsten Nonbo fast over for Nyhedsbureauet Newspaq.

Han får støtte af Enhedslistens Frank Aaen.

– Det er da dybt betænkeligt, at amerikanerne vil bestemme, hvad vores fly kan og ikke kan, lyder det fra Frank Aaen til Newspaq.

Danmark har allerede brugt 1,5 milliarder kroner på at være med til at udvikle Joint Strike Fighter F-35; penge der vil være tabt, hvis vi vælger ikke at købe selve flyene. Ét af argumenterne for at kaste udviklingspenge efter projektet, var udsigten til danske arbejdspladser.

– Man argumenterer for købet af denne flytype for at skaffe højteknologiske arbejdspladser i Danmark, men det tvivler jeg på, vi får. For når amerikanerne sidder med den egentlige kontrol med teknologien, er det også dem, der bestemmer, om det skal give beskæftigelse i Danmark eller i et andet land, slutter Frank Aaen til Newspaq.

For Venstres Karsten Nonbo kan de nye oplysninger ændre på beslutningerne, når der til foråret skal bestilles nye jagerfly.

– Det kan være den afgørende disfavør for Joint Strike Fighter F-35’s fremtid i dansk luftrum,” siger han til Newspaq.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Lars H.U.G.: Tryk kunstnen som lokumspapir
Next post Juleshopping i London er en klimalussing