Københavnerne tjener mere end nordjyderne

Københavnerne får noget mere i løn end nordjyderne. Det viser HK’s nyeste lønstatistik tydeligt. Arbejdsmarkedsforsker mener dog, jyderne alligevel har større rådighedsbeløb.

Din lønpose er betydeligt tungere, hvis du bor i København, end hvis du bor i Aalborg. Det viser den nye lønstatistik for HK’erne for 2009.

HK’ere, der bor i Region Nordjylland, tjener i gennemsnit cirka 25.800 kroner om måneden, mens HK’ere, der bor i Region Hovedstaden tjener cirka 29.900 kroner om måneden.

Ser man på, hvor HK’erne har fået de største lønstigninger fra 2008 til 2009, så følger kurven det samme mønster. De største lønstigninger gives i hovedstadsområdet, mens nogen af de mindste gives i det nordjyske.

Arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, der har forsket i lønudvikling, mener, der er flere forskellige forklaringer på, at lønniveauet for alle jobtyper altid er højest i København.

– Der er mange store virksomheder i hovedstaden, hvor man er tilbøjelig til at give højere lønninger end i provinsen, og man bruger ofte højt specialiseret arbejdskraft. En anden forklaring kan være, at de faglige organisationer i hovedstaden er mere aggressive og bedre skolede i forhold til lønforhandlinger, siger han til Nyhedsmagasinet HK.

Flere penge mellem hænderne i provinsen
Flemming Ibsen mener dog alligevel, der er stor sandsynlighed for, at jyderne og fynboerne alligevel har flere penge i lommerne, selv om de største lønsedler deles ud i København.

– Priserne på mælk og den slags er rimelig ens. Men huslejepriserne er meget højere i hovedstadsområdet end i provinsen. Så man har måske alligevel et større rådighedsbeløb i provinsen, når man trækker huslejen fra, end man har i hovedstadsområdet, siger han.
Kim Simonsen, forbundsformand i HK, er enig med Flemming Ibsen.

– Det kan være svært at sige, hvem der har flest penge mellem hænderne. At man tjener mest i København er ikke ensbetydende med, at man har mest til forbrug i den sidste ende, siger han.
Han mener i øvrigt, det er meget naturligt, at lønningerne følger geografien.

– Lønniveauet afhænger jo altid af, hvilken type virksomheder, der er i et område, hvor stort behov, der er for arbejdskraft og så videre. Derfor er det ikke så mærkeligt, at der er forskel på, hvad man tjener i Nordjylland og i hovedstadsområdet, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Ringe kontrol med sminke til børn
Next post Far bestemmer over familiens tv-valg