Paskontrol i lufthavne sejler

Flysikkerhed truet. Politikere er rystede over svigtende paskontrol i EU.

EU’s Schengen-samarbejde gør det muligt at rejse uden at få kontrolleret sit pas. Oppositions-politikere er i det røde felt.

En slyngel kan rejse frit rundt på et falsk pas i årevis i EU uden at blive opdaget.

Det er realiteten i dag, fordi paskontrollen mellem de såkaldte Schengen-lande er blevet skåret ned til stikprøver.

Forleden kunne Newspaq fortæller om en handicaphjælper, Daniel Meyer, der i ni år rejste Europa tyndt på et ugyldigt pas. Han havde meldt sit pas stjålet, men glemte ved en fejl at fortælle det til myndighederne.

Historien får socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup, til at råbe vagt i gevær.

– Det kan ikke være rigtigt, at blot fordi vi er med i Schengen, så er der ikke nogen – sikkerhedsfolk eller politi – der opdager, at passet er annulleret, siger hun til Newspaq.

Derfor vil hun have strammet op på paskontrollen. Det foreslår hun skal ske på den måde, at flyrejsende fremover skal opgive deres pasnummer, når de køber deres billet.

– Det vil være besværligt for os alle sammen. Men vi må tænke på, hvad sådan en fejl kan få af frygtelige konsekvenser, understreger Hækkerup.

I Lufthavnen erkender politichef, Arne Wissing, da og så, at det ikke kan undgås, at rejsende med falske pas slipper ombord på fly.

– De falske pas er enormt svære at afsløre. Det bliver hele tiden sværere. En almindelig person har ikke en chance for at se forskel på falske og ægte pas, siger han.

For Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, er sagen om Daniel Meyer endnu en mulighed for at påpege, at Schengen-samarbejdet ikke fungerer.

– Lad os gå tilbage til gamle dage, hvor politiet kontrollerede alle pas i lufthavnen, lyder det fra Skaarup.

Også SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, er rystet over, at man kan rejse ni år på ugyldigt pas. Hun erklærer, at man bør se på sikkerheden, for at afgøre “om vi gør det godt nok.”

I dag står flyselskabernes personale i check-in skrankerne for kontrollen af pas, så en ladeport for snyd står åben. De forholder sig nemlig almindeligvis blot til, om fotoet i passet og den rejsende er den samme.

Det er dog yderst usikkert om oplysning af pasnummer – som Karen Hækkerup forslår – ved bestilling af flybilletter løser problemet.

For den helt store hurdle omkring paskontrol er, at verdens databaser over stjålne pas langt fra er synkroniserede.

Lufthavnspolitiets fokus, når det gælder flysikkerheden, er derfor at sikre, at ingen våben kommer med ombord.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Banksnyd bliver stoppet af Christiansborg
Next post Højhastighedsnet og it skal sikre dansk vækst og velfærd