Trusler mod hver fjerde socialrådgiver

Omkring hver fjerde af landets 13.500 socialrådgivere oplever trusler fra klienter.

Socialrådgivere er ofte udsat for trusler, men det fører sjældent til fysisk vold, fortæller formand for deres faglige organisation.

Chokbølgerne går igennem branchen efter knivdrabet på den 56-årige socialrådgiver Birthe Christiansen i Holstebro.

Og det er også en rystet formand for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, der onsdag aften fortæller om sin reaktion på det uhyggelige drab til morgen.

“Totalt chok. Det er en kæmpestor tragedie. Det er virkelig ulykkeligt,” siger hun til Nyhedsbureauet Newspaq.

Det eneste ligeså alvorlige fortilfælde var i 1991, da en socialrådgiver i 1991 blev stukket ihjel på Frederiksberg Rådhus.

“Så det er heldigvis ekstremt sjældent, at det er så kalkuleret. I det her tilfælde virker det som gerningsmanden har forberedt sig og stået på lur. Det er slet ikke sådan, vi ellers oplever borgerne. Det er typisk affekt-situationer, der gør, at de truer os,” siger Bettina Post, der er formand for 13.500 socialrådgivere.

I 2007 lavede foreningen en undersøgelse, der viste, at 26,5 procent af medlemmerne inden for det seneste år en eller flere gange havde været udsat for trusler eller psykisk vold. 1,5 procent havde været udsat for vold inden for det seneste år.

Og de tal holder stadig, siger formanden.

“Antallet af trusler og voldstilfælde ligger stabilt. Vi har ikke fået hverken flere eller færre underretninger omkring den slags episoder fra socialrådgiverne rundt om i landet. Det har været relativt stabilt i mange år. Men vi er blevet bedre til at anmelde episoderne,” siger Bettina Post.

Den 28-årige somalier, der her til aften blev varetægtsfængslet for drabet på Birthe Christiansen, havde angiveligt haft en længere konflikt med sin socialrådgiver. Han var eksempelvis blevet frataget en praktikplads på grund af en voldsepisode.

Det er typisk mennesker med psykiske problemer og eventuelt misbrugsproblemer, der overfalder socialrådgivere, fortæller Bettina Post. Men overfaldet i Holstebro i dag ville nok have været meget svært at gardere sig imod.

“Jeg kender ikke de konkrete vilkår på Holstebro Jobcenter. Men en situation, hvor en borger har forberedt sig og står på lur, sådan som det beskrives, kan man vanskeligt gardere sig imod. Det er heller ikke sikkert, at kameraovervågning på parkeringspladsen ville have hjulpet, for så skulle der have været nogen, der kunne reagere på det. Og så vidt jeg ved, gik det meget stærkt,” siger hun.

På trods af de mange trusler om vold og psykisk vold, hvor klienter siger ting som “jeg ved hvor du bor”, så er socialrådgiverfaget ikke farligt, lyder det fra formanden.

“Man skal sikre på arbejdspladserne, at der er taget forholdsregler, der gør, at man kan føle sig tryg på arbejdet. Og det gør man godt mange steder og har beredskab i forhold til at sikre vores sikkerhed på arbejdet,” siger Bettina Post.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Helle Thorning-Schmidts far er død
Next post Hackere har let spil mod danske hjemmesider