Den koldeste vinter i 14 år

Det er den koldeste vinter i 14 år. Arkiv foto: Freelancefotografen.dk
Det er den koldeste vinter i 14 år. Arkiv foto: Freelancefotografen.dk

Årets vinter er den koldeste i 14 år – og det er samtidig den koldeste vinter, der ikke officielt er erklæret som isvinter.

Isbryderne ligger stadig standby ved kajen på flådebasen i Frederikshavn, og har endnu ikke været i aktion denne vinter.

Statistisk set burde isbryderne dog for længst have forladt den sikrede havn for at pløje igennem isen i Skagerrak, Kattegat og Østersøen.

Danmark har nemlig i år været udsat for den koldeste vinter siden 1996 – og den koldeste vinter i mere end 100 år, der ikke officielt er blevet udråbt som isvinter. Det viser en sammenligning af vintre, som DMI har foretaget.

Opgørelsen viser, at vinteren i år – selvom den endnu ikke er helt overstået – faktisk er koldere end de store vintre i 1986 og 1987, når man ser på gennemsnitstemperaturen.

– To højtryk over Norge og Rusland har gjort, at den normale danske vinter i stedet har ramt længere sydpå. Det betyder, at vi rent faktisk har ligget på den nordlige side af polarfronten de sidste par måneder, siger Lone Seir Carstensen fra DMI til Newspaq.

Men selvom temperaturer og is hænger sammen, så er en isvinter i Danmark ikke defineret af, hvor koldt det er – men derimod af, hvornår statens store isbrydere indsættes. Men selvom de tre store isbrydere stadig er ved kaj, så er der masser af is i de danske farvande.

– Vi er dagligt nødt til at bryde is i Danmark. Men arbejdet gøres af små bugserbåde, som vi har chartret til opgaven. Problemerne er størst i Limfjorden og de østvendte fjorde ud til Kattegat, siger orlogskaptajn Kenneth Nielsen fra Søværnets Operative Kommando til Newspaq.

Han begynder dog at tvivle på, om Danbjørn, Thorbjørn og Isbjørn kan nå at blive sat i arbejde denne vinter.

– Hver gang, at isen er begyndt at ligne noget, så er der kommet en kortere varmeperiode, eller noget blæst, der har brudt isen op. Og nu kommer der endnu en varmeperiode – så vi vil under ingen omstændigheder se en isvinter, som den i 1996. Det løb er kørt for i år, siger han.

Den danske vinter har dog generelt haft meget få varmeperioder i år, fortæller Lone Seir Carstensen.

– Normalt kommer der nogle varme pust hen over Danmark i løbet af en vinter. Men i år har det været usædvanligt stabilt de sidste to måneder, og det er med til at holde gennemsnitstemperaturen nede. Men vi har omvendt heller ikke haft ret meget rigtig koldt vejr, siger hun.

Hun mener, at det især skyldes det højtryk, som man populært kan kalde Det Sibiriske Kuldehøjtryk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Forbrugertillid: Sortsyn præger stadig økonomien
Next post Fire danske soldater såret