Du betaler din nabos kreditkort

Politikere, Dansk Erhverv og Forbrugerrådet vil kreditkortfirmaernes danske guldkalv til livs.

De er boblet op over alt, de smarte kreditkort der lokker med mindst 30 dages rentefri kredit, rejseforsikringer, rabatter og meget andet godt.

Grunden til, at de store internationale kreditkortsvirksomheder som Mastercard og American Express elsker det danske marked og faldbyder kort i stor stil, er ganske enkel: Prisen for at bruge deres kort væltes over på de danske forretninger.

For hvis de internationale kreditkort er udstedt i Danmark, må danske forretninger ikke tage gebyr for at modtage dem – det skal de selv betale. Det betyder i sidste ende en gennemsnitlig højere pris for danske forbrugere på alle varer.

Men det vil Forbrugerrådet i selskab med Dansk Erhverv have ændret. I fællesskab går de nu til kamp for at få lovgivningen i Danmark ændret, så danske butikker får lov at sende regningen for brug af kreditkort videre til den kunde, der faktisk bruger kortet. Forslaget får opbakning fra regeringspartier og oppositionen.

– Jeg vil klart foretrække, at det er den enkelte forbruger, der selv betaler for at bruge sit kreditkort, i stedet for at vi alle sammen skal betale for det gennem højere priser, siger forbrugerordfører fra Venstre, Flemming Damgaard Larsen, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Socialdemokraterne er med på idéen, men har samtidig et krav:

– Det lyder som en god idé at kunne vælte gebyret for brug af kreditkortene over på den enkelte betaler, men det skal samtidig være 100 procent sikkert, at dankortet forbliver gebyrfrit, siger forbrugerordfører Benny Engelbrecht til Newspaq.

Det sidste kan Flemming Damgaard Larsen til fulde tilslutte sig.

– Jeg vil også have en garanti for, at dankortet forbliver gebyrfrit. For man skal stilles på samme måde, om man betaler med det, eller om man betaler med en hundredekroneseddel, siger han til Newspaq.

I det hele taget er det vanskeligt at finde politikere, der er imod, at dem med de smarte, dyre kreditkort også selv skal betale for at bruge dem.

– Det udspil, Forbrugerrådet og Dansk Erhverv kommer med, virker fornuftigt. For vi skal have en øget gennemsigtighed i systemet. Og det er noget, jeg vil tage fat på, for det trænger der åbenbart til. Det er rimeligt, at de der bruger ydelsen, også betaler for den selv, siger forbrugerordfører Bente Dahl fra de radikale til Newspaq.

Danske butikker skal i dag betale 0,75 procent af prisen på varen i gebyr til kreditkortselskabet, når en kunde anvender et dansk udstedt udenlandsk kreditkort. Så en computer til 10.000 kroner betyder en ekstraudgift for butikken på 75 kroner; en regning der sendes videre til andre kunder.

Med dankortet forholder det sig anderledes. Her skal butikkerne af med 40 øre, uanset hvor meget kunden har købt for. Og den ordning kan de udenlandske kreditkortselskaber sagtens komme med i. Hvis de altså vil.

– Der er jo ingenting, som forhindrer dem i at lave et Mastercard/Dankort eller et Eurocard/Dankort, slutter Benny Engelbrecht til Newspaq.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Dansk bus forulykket i Tyskland
Next post Danske kampvogne med i offensiv