Fransklæreren er en døende race

Få danskere læser fransk i Danmark. Lektor er bange for, at man i fremtiden vil få svært ved overhovedet at kunne undervise i sproget

Bonjour Mademoiselle ça va?… Ææh, hva’ for en kartoffel?

Sådan vil svaret måske lyde i fremtiden, hvis en franskmand i en charmeoffensiv forsøger at komme i kontakt med en dansk pige.

Antallet af danskere, der bliver uddannet i fransk på de danske universiteter, falder nemlig drastisk.
I 2001 var der 132 personer, der blev tilbudt optagelse på franskstudierne – i 2009 kun 41. Det viser tal fra Videnskabsministeriet.

– Det er jo et helt katastrofalt fald, som ikke kan undgå at få konsekvenser for fremtiden. Når du ikke har ret mange, der bliver nyuddannet i fransk, jamen så opstår der en ond cirkel, der starter i folkeskolen og går videre til gymnasierne og universiteterne, siger Poul Søren Kjærsgaard, der er den eneste lektor i fransk, der er tilbage på Syddansk Universitet.

Langt de fleste lektorer, der kan undervise i fransk, er i 50′erne og 60′erne, mens den yngste er sidst i 40′erne, derfor frygter Poul Søren Kjærsgaard, at der i fremtiden vil være meget få danskere, der kan undervise i sproget, hvad enten det er på folkeskole eller universitets-niveau.

Den frygt deler De Radikales Marianne Jelved også. Hun påpeger, at fransk er et vigtigt sprog for at kunne begå sig uden for landets grænser.

– Jeg synes, at det er et stort problem. Fransk er jo et vigtigt sprog i Europa, og en stor del af den europæiske kultur har jo sine rødder i Frankrig, siger uddannelsesordføreren. Hun mener, at man kan løse problemet i kommunerne.

– Man kan løse det ved at sige, at der i en kommune skal være et antal skoler, der skal tilbyde fransk, så de i en ung alder kan blive bekendt med sproget og vælge det, når de skal vælge sprog i gymnasiet., siger hun.

Men det er ikke politikernes opgave at få danskerne til at dygtiggøre sig i fransk, mener man hos de konservative.

– Vi skal selvfølgelig holde fast i fransk i Danmark, men det er en naturlig udvikling, der hænger sammen med, at vi lever i en globaliseret verden, hvor folks opmærksomhed flytter til Kina og Mellemøsten, og ikke er helt så meget på et land som Frankrig. Men det er ikke noget, som vi fra Christiansborg skal blande os i, siger uddannelsesordfører Rasmus Jarlov (K).

Det er ikke kun fransk, der oplever færre studerende på skolebænken. Der er også et fald i studerende, der læser tysk, spansk og engelsk – dog ikke lige så drastiske fald som i fransk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Løkke-løfter opfyldt på forhånd
Next post Dyrlæger i Århus idømt bøder for kartel