Hele norden bakker op om hviderussisk eksiluniversitet

De nordiske lande er parate til at give yderligere 300.000 euro i støtte til det hviderussiske eksiluniversitet, European Humanities University (EHU). Støtten er blot ét af eksemplerne på det stærke nordisk-baltiske samarbejde.

Hviderussiske eksilstuderende kan nu se frem til en fortsat politisk og økonomisk opbakning fra de nordiske lande. Det er forventningen, når de nordiske samarbejdsministre den 18. februar mødes i den litauiske hovedstad, Vilnius, hvor de blandt andet skal besøge EHU og møde deres baltiske kolleger.

– Nordisk Ministerråd ønsker at støtte tiltag, som bevarer håbet om demokrati og et normalt civilsamfund i Hviderusland. Støtten til EHU er derfor en langsigtet investering i Hvideruslands fremtid og dermed også i fremtiden for et samlet Europa, siger Bertel Haarder, dansk undervisningsminister og minister for nordisk samarbejde.

Det nordisk-baltiske samarbejde er også i fokus ved besøget i den litauiske hovedstad. Samarbejdsministrenes møde med deres baltiske kolleger fra Estland, Letland og Litauen kommer blandt andet til at dreje sig om at styrke det nordisk-baltiske samarbejde, EU’s Østersøstrategi og Hviderusland med fokus på EHU.

De nordiske ministre skal også møde den litauiske præsident. Samarbejdet mellem de baltiske og nordiske lande har blandt andet været en inspiration for EU’s Østersøstrategi, som blev vedtaget under det svenske formandskab i efteråret 2009.

– Det nordisk-baltiske samarbejde er selve kernen i udviklingen af en stærk og konkurrencedygtig Østersøregion – det såkaldte ‘Top of Europe’. Derfor vil det danske formandskab sikre at Nordisk Ministerråd bidrager til at gennemføre EU’s Østersøstrategi. Det vil komme både borgere og virksomheder til gode, siger Bertel Haarder.

Siden oprettelsen i Minsk i 1992 har European Humanities University (EHU) været en ledende institution i arbejdet med at bevare den intellektuelle frihed i Hviderusland. På grund af dette blev universitetet i 2004 lukket af præsident Lukasjenko, og EHU måtte derfor flytte i eksil til Vilnius i Litauen. I dag er EHU det eneste hviderussiske alternativ til den statskontrollerede højere uddannelse i Hviderusland.

EHU er afhængig af støtte fra det internationale samfund og donorer. I dag støttes European Humanities University af EU, en række europæiske regeringer, den amerikanske regering, Nordisk Ministerråd samt private fonde. EHU Trust Fund administreres af Nordisk Ministerråd, som sørger for, at det er gennemsigtigt og sikkert at give penge til EHU.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Sammenhæng giver færre kriminelle unge
Next post Forbrugertillid: Sortsyn præger stadig økonomien