Nyt dansk-californisk elitesamarbejde om fremtidens internet

Et nyt samarbejde mellem danske forskere og eliteuniversitetet Stanford giver mulighed for, at danske og amerikanske forskere kan samarbejde om fremtidens internet. I sidste uge var Stanford vært for en dansk-californisk workshop om fotonik.

– Internettet er en af vores vigtigste infrastrukturer. Uden det er vi afskåret fra mange muligheder for kommunikation og viden. Det er derfor enormt glædeligt, når danske forskere går i front og er med til at sikre, at vi i fremtiden kan få endnu hurtigere internetforbindelser. Det er min ambition, at alle danske har mulighed for højhastighedsforbindelser overalt i landet, siger videnskabsminister Helge Sander.

– Vi har her to grupper, hvis samlede viden skaber en unik mulighed for at udvikle fremtidens højhastighedsnetværk. På Stanford arbejder vi med at optimere datanetværk, mens vores danske kolleger kan give os den høje hastighed og specialviden omkring, hvordan vi forbinder dataoverførslen mellem for eksempel fiber og trådløse teknologier, siger leder og grundlægger af Stanford Universitys Photonics & Networking Research Laboratory, professor Leonid Kazovsky, der anses for en af verdens førende fotonikforskere.

Forskere på DTU Fotonik brød i oktober 2009 verdensrekorden for, hvor meget information der kan sendes via lyspulser fra en enkelt laser, da det lykkedes dem at sende 5,1 terabit data per sekund gennem optisk fiber. Det har vakt opsigt både i den amerikanske forskerverden og i it-industrien.

– Verdensrekorden var en vigtig milesten, og det overraskende var, at den blev sat på et universitet og ikke af en stor it-virksomhed. Det siger meget om de danske kapaciteter demonstreret på workshoppen, som virkelig har formået at samle den bedste forskning inden for feltet i dag, siger Ashok Krishnamoorthy, som er Distinguished Engineer hos Sun Microsystems, hvor han arbejder med at spotte nye teknologier.

Professor på DTU Fotonik, Idelfonso Tafur Monroy, glæder sig til samarbejdet med kollegerne på Stanford og den store interesse fra industrien.

– Vi føler os lidt som pionerer. Det er første gang, at vi på denne måde aktivt har profileret os så direkte i en international sammenhæng. En af de ting, som vores samarbejde vil fokusere på, er, hvordan vi undgår flaskehalse mellem datacentre og slutbrugeren. Vi arbejder på, at forbrugeren skal have adgang til samme højhastighedsforbindelse uanset hvor, og uanset om man er koblet på en fiber eller en trådløs forbindelse. Vores vision er at tilbyde alle services til alle tider på alle steder, forklarer DTU-professor Idelfonso Tafur Monroy.

Professor Shawn Searles er mikrochipudvikler hos AMD Systems og understreger det unikke i DTU forskernes evne til at modulere trådløs og optisk fiber dataoverførsel.

– Det er første gang, jeg har set sådan en metode demonstreret succesfuldt. Teknologien vil blandt andet kunne løse de asymmetriske problemer i dataoverførslen, hvor vi i dag har stor forskel mellem download og upload tider, forudsiger han. USA’s største internet- og teleudbyder, AT&T, understreger det energibesparende element, som højhastigheds-kommunikation i optisk fiber lover.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Danske børnehavebørn lever sundere end jævnaldrende i Polen og Italien
Next post 1.400 bilister kørte uden sikkerhedssele