Udenrigsministeren opfordrer til fred og forsoning på Sri Lanka

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) opfordrede i denne uge den Sri Lankanske præsident til at sætte en proces igang med forsoning og fred. Det sker efter en voldelig valkgkamp i sidste måned.

 

Ved præsidentvalget i Sri Lanka den 26. januar blev præsident Mahinda Rajapaksa genvalgt.

Valget var plaget af uregelmæssigheder, herunder drab og mange tilfælde af vold. Organisationen ”Journalister uden Grænser” vurderer, at de statslige medier brugte 98,5 pct. af sendetiden på at fremme præsident Rajapaksas kandidatur bl.a. i form af stærkt kritiske udfald mod modkandidaten, den tidligere hærchef Sarath Fonseka.

Efter 26 års blodig borgerkrig lykkedes det i maj 2009 den srilankanske hær at nedkæmpe oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre (Liberation Tigers of Tamil Eelam, LTTE). LTTE, som figurerer på bl.a. EU’s liste over terrororganisationer, havde som sit erklærede mål oprettelse af en tamilsk stat i den nord- og østlige del af Sri Lanka. Den militære nedkæmpelse af LTTE har haft enorme humanitære omkostninger, og den humanitære situation på Sri Lanka er fortsat stærkt bekymrende. Efter borgerkrigens afslutning står Sri Lanka over for en situation, hvor ikke mindst hensyntagen til det tamilske mindretal vil være afgørende for at opnå varig stabilitet og fred i landet.

– Vi må desværre konstatere, at valgkampen var præget af vold og uregelmæssigheder. Udover den altafgørende politiske forsoningsproces står Sri Lanka står over for en kæmpe udfordring med at få løst den humanitære krisesituation i landet efter mange års borgerkrig, siger Per Stig Møller og fortsætter:

– Men det er afgørende, at der nu sættes en proces i gang hen imod opbygning af varig fred og forsoning i Sri Lanka. Jeg vil opfordre præsidenten og alle andre politiske kræfter i Sri Lanka til at tage fat på denne vigtige opgave.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post 1.400 bilister kørte uden sikkerhedssele
Next post SKAT konfiskerer penge fra rejsende