Valentinsdag giver os kvalme

Mere end hver tredje af os hader dagen, der markerer kærlighed og romantik, viser måling. Forsker forudser, at traditionen snart vil dø.

Selvom der er lagt op til romantik og flirten i dag, så er det langt fra alle, der sætter pris på de elskendes helligdag, Valentinsdag.

Faktisk er mere end hver tredje af os – i alt 35 procent – så irriterede over Valentinsdag, at vi har en “meget negativ” eller “negativ” holdning til dagen, viser en ny måling, som Wilke har foretaget for Nyhedsbureauet Newspaq.

Når 12 procent af os er direkte “meget negative” over for dagen, så handler det om den økonomiske interesse, der ligger implicit i Valentinsdag, mener lektor Jens Hougaard, der forsker i kærlighed ved Aarhus Universitet.

– Når man giver en gave på Valentinsdag, så udtrykker det jo noget kommercielt, fordi butikker og blomsterhandlere tjener på det. Traditionen tvinger en til at være kærlig, men netop tvang og kærlighed er en rigtig dårlig cocktail, og derfor er så mange negative over for dagen, vurderer han over for Newspaq.

Årsagen til danskernes negative holdning til traditionen kan også handle om, at Valentinstraditionen først har fået sit tag i danskerne inden for de sidste ti år. Det mener magister i folkeminder, Charlotte S. H. Jensen, der også holder foredrag om Valentinsdag.

– Valentinsdag er jo ikke en gammel helligdag på samme måde som påske, pinse eller fastelavn. Jeg kan godt forestille mig, at der er samme negative stemning omkring mors og fars dag, fordi mange føler, at det er dage, opfundet af blomsterhandlere og butikker, som vil tjene penge på det, siger hun til Newspaq.

Samtidig er der en gruppe i samfundet, som bliver særligt irriterede over dagen i dag, mener Charlotte S. H. Jensen.

– Nogle singler opfatter dagen som ubehagelig og irriterende, fordi den handler så meget om kærester og par. I USA er der faktisk en form for modbevægelse, og man har også skabt ‘Singles Awareness Day’, som et humoristisk alternativ til den traditionelle Valentinsdag, fortæller Charlotte S. H. Jensen til Newspaq.

Kærlighedseksperten Jens Hougaard forudser da heller ikke en lys fremtid for den amerikanske tradition.

– Når folk finder ud af, hvor konventionel Valentinsdag er, og hvor lidt det betyder, så vil dagen dø. Det er den faktisk allerede i gang med, vurderer han.

Men inden vi dømmer hjerternes dag for død, så er der imidlertid også nogle, der godt kan lide den rosenrøde tradition.

12 procent af os – svarende til lidt mere end hver tiende – siger nemlig, at de har en “positiv” eller “meget positiv” holdning til Valentinsdag i Wilke-undersøgelsen.

Alligevel opfordrer Jens Hougaard folk til at vente med at give blomster eller sende søde ord.

– Skal man vise sin kærlighed, skal det ske på en dag, hvor det ikke forventes. Derfor bør man vente et par uger efter efter Valentinsdag. Det kan være en dag, hvor man bare går en almindelig tur, og så pludselig siger kæresten, at han elsker dig, eller vil giftes med dig. Det skal være overrumplende, så tingene bliver sat på spidsen, siger han.

I alt 891 repræsentativt udvalgte danskere deltog i målingen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Danske kampvogne med i offensiv
Next post YouTube film giver flere elever til landets privat- og efterskoler