Advarsel mod tiårsstraf til flygtninge

Birthe Rønns jurister må have sved på panden i disse dage. Danmark kan nemlig komme på kant med Flygtningekonventionen.

Flygtninge, der rejser på ferie til begravelse eller noget helt andet i deres hjemland, kan fremover få inddraget deres opholdstilladelse i ti år, skriver regeringen og Dansk Folkeparti i serviceeftersynet af udlændingepolitikken.

Men det er ikke umiddelbart muligt, hvis vi fortsat vil leve op til de internationale aftaler, Danmark har underskrevet.

Det viser en rundspørge til jurister med speciale i international ret foretaget af Nyhedsbureauet Newspaq.

– Man kan ikke fratage folk deres flygtningestatus uden at lave en indgående og individuel vurdering af, hvordan forholdene er i deres hjemland. Er der stadigvæk grundlag for forfølgelse, og hvad er mulighederne for eventuel tilbagevenden? Ellers risikerer man at komme på kant med de international konventioner, siger Thomas Gammeltoft-Hansen, der er jurist på Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS.

Han bliver bakket op af Line Bøgsted, der er jurist i Dansk Flygtningehjælp. Danmark – eller andre lande – kan ikke hjemsende flygtninge, blot fordi de har været på ferie, fastslår Bøgsted.

– Hvis man skal inddrage opholdstilladelsen til en person, der har asyl, så skal de grunde, der står opført i Flygtningekonventionen, være opfyldt, siger hun og understreger, at der ikke står noget om ferie i konventionen.

Thomas Gammeltoft-Hansen mener, at flygtningene med de nye regler risikerer at blive kastet ud i en kaotisk situation.

– Det, man kan frygte, er, at når man ikke bare kan sende folk hjem, så vil en inddragelse af opholdstilladelsen ende med at efterlade flygtningene i et juridisk limbo. Hvor de ikke har nogen opholdstilladelse i Danmark, men hvor de altså heller ikke kan sendes hjem, siger DIIS-juristen.

Fra Århus Universitet vurderer juraprofessor med speciale i flygtningeret Jens Vedsted-Hansen, at aftaleteksten fra VKO-samarbejet “kan virke uklar, og nogle måske vil kalde den lidt tvetydig.” Derfor vil han ikke begive sig ud i en nærmere vurdering, før det endelige lovforslag ligger klar. – Aftalen kan svare lidt til at blæse og have mel i munden, siger han.

Jens Vedsted-Hansen hæfter sig ved, at godt nok vil VKO-samarbejdet inddrage opholdstilladelsen, men samtidig opstiller de tre betingelser.

1) Ændrede forhold, så flygtningen ikke risikerer forfølgelse 2) Flygtninge skal kunne rejse hjem for at undersøge muligheden for at flytte hjem og 3) VKO vil leve op til Flygtningekonventionen og andre internationale forpligtelser.

I aftalen mellem DF og regeringen står der altså, at flygtninge kun skal hjemsendes, hvis forholdende i hjemlandet “har ændret sig sådan, at den pågældende ikke risikerer forfølgelse.” Men hvordan regeringen vil overholde det løfte samtidig med, at de hjemsender, det er uvist.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) nægter at udtale sig om detaljer i aftalen, da Newspaq møder hende mellem to møder på Christiansborg.

– Vi er stadig i gang med lovarbejdet, siger hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Regeringen præsenterer udkast til ny udviklingspolitik
Next post Hells Angels vil hverve børn