Ledige: Jobsøgningskurser er spild af tid

HK’s ledige deltager i uger og måneder i jobsøgningskurser, som de fleste finder, er spild af tid. HK vil have reglerne ændret, så aktiveringen i langt højere grad tager udgangspunkt i den enkelte ledige.
8 ud af 10 ledige HK-medlemmer, som har været eller er på jobsøgningskurser, får enten ikke noget ud af kurserne eller betegner dem direkte som tidsspilde. Kurser, som de skal deltage i, hvis de ikke vil miste dagpengene.

En undersøgelse, som Nyhedsmagasinet HK har udført blandt HK’s ledige medlemmer viser, at kun 18 procent mener, at det jobsøgningskursus, som de deltager i eller har deltaget i, er meningsfyldt og udbytterigt.
42 procent mener direkte, at jobsøgningskurset var spild af tid.
En næsten ligeså stor gruppe – 37 procent – svarer at kurset er ok, men at de ikke får så meget ud af det.

Et jobsøgningskursus består typisk af en smule undervisning. Hvor meget varierer fra aktør til aktør. Derefter skal kursisterne søge efter arbejde på kursusstedets computere.

En af deltagerne skriver om det jobsøgningskursus, som han deltog i, at ”de første 4 uger var ok, der var forskellige oplæg og gruppearbejde. De resterende 9 uger var mindre interessante”.

En anden er tydeligvis forarget:
”Det er uhyrligt, at offentlige midler bruges til sådan noget pjat”.

En tredje har været underviser på jobsøgningskurser, men er nu selv endt på den anden side af katederet:
”Jeg underviser selv jævnligt i dette, og den aktivering, jeg er i nu, virker som maskinaktivering”, skriver han.

Deltagelsen i kurserne er ikke frivillig. Kun hver tredje deltager i jobsøgningskurser havde medindflydelse på, at det var den aktivering, som han skulle i. Derved adskiller jobsøgningskurserne sig radikalt fra alle andre aktiveringsformer, viser undersøgelsen. Her svarer 80-90 procent nemlig, at de havde medindflydelse på aktiveringen.

HK’s formand Kim Simonsen mener, det er at holde de ledige for nar at tvinge dem til at være på jobsøgningskurser i ugevis:

– Det er sikkert fint at give folk et kort kursus i at søge job, skrive ansøgninger, dyrke netværk osv. Det kan man godt have brug for, især hvis det er længe siden, man sidst var jobsøgende. Men det er jo grotesk at tvinge voksne mennesker til at spilde tiden foran computere i uge efter uge efter uge. Hvilket formål tjener det, siger han til Nyhedsmagasinet HK.

– Reglerne for det her må ændres, så jobcentre, aktører og a-kasser i højere grad tager bestik af den enkelte ledige, og hvordan han eller hun bedst matches med det lokale arbejdsmarked, siger han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Hells Angels vil hverve børn
Next post Idrætten anker sag om baneopkridtning til Højesteret