Litauiske politikere vil forbyde homoparade

50 medlemmer af Litauens parlament har skrevet under på en opfordring om at forbyde Baltic Pride 2010 – en parade for homo-, bi- og transseksuelle. Det er i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention, påpeger menneskerettighedsorganisationen Amnesty.

50 litauiske parlamentsmedlemmer har allerede skrevet under på opfordringen om at forbyde Baltic Pride, der er planlagt til at finde sted den 8. maj i Litauens hovedstad Vilnius. Baltic Pride er en parade der samler homo-, bi- og transseksuelle fra de baltiske lande og på fredelig vis fejrer mangfoldighed og retten til ytrings- og forsamlingsfrihed..

Arrangørerne bag Baltic Pride, Lithuanian Gay Legaue, fik i januar tilladelse til at afholde priden af Vilnius’ byråd, men de 50 parlamentsmedlemmer mener, at priden går imod en kontroversiel lettisk lov, der trådte i kraft den 1. marts i år. Ifølge den nye lov må børn ikke udsættes for information, der kan virke nedbrydende for familieværdier eller promovere andre familieformer end ægteskabet mellem en mand og en kvinde.

Amnesty har siden lovens tilblivelse frygtet at loven ville blive brugt til at begrænse homo-, bi- og transseksuelles ytringsfrihed samt svække de organisationer, der arbejder for disse menneskers rettigheder. Med underskriftindsamlingen har dette netop vist sig at være tilfældet.

Sammen med Lithauanian Gay Leage, arbejder Amnesty på at sikre at Baltic Pride bliver afholdt på sikker vis. Den store modstand som paraden møder viser med al tydelighed, hvor stort et problem homofobi er i de baltiske lande og i hele Østeuropa. For at sikre at paraden bliver gennemført og beskyttet af myndighederne, sender Amnesty International delegationer fra 20 lande og i den danske delegation deltager også Jens Rohde (MEP) og Kamal Qureshi (SF). Københavns overborgmester Frank Jensen har i et brev til borgmesteren i Vilnius opfordret til, at Vilnius’ byråd sikrer, at priden bliver gennemført og tilstrækkeligt beskyttet.

De 50 parlamentsmedlemmer har bl.a. skrevet under på, at Baltic Pride vil fornærme det katolske flertal i Litauen. “Det er tydeligt at paraden under sloganet “For lighed” promoverer organisationen (Lithuanian Gay League, red.) og forsøger at tiltrække nye medlemmer. De ønsker også at promovere en positiv attitude over for ikke-traditionelle familier. Derfor bør paraden ses som udbredelse af offentlig information,” står der blandt andet.

Amnesty fordømmer de litauiske parlamentsmedlemmers forsøg på at få Baltic Pride forbudt. Litauen er forpligtet til at sikre ytrings- og forsamlingsfrihed for alle grupper i samfundet.

– Underskriverne af erklæringen afslører med al tydelighed de homofobiske holdninger, der ligger til grund for den nye lovgivning. Målet er tydeligvis at bremse al form for offentlig debat om homoseksualitet og at hindre homo-, bi- og transseksuelle i at komme til orde. De litauiske myndigheder – og særligt Vilnius’ byråd – må sikre, at Baltic Pride kan afholdes som planlagt og at den bliver beskyttet mod eventuelle moddemonstranter, siger Helle Jacobsen, der er kampagnekoordinator på Amnestys anti-diskriminationskampagne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Claus Hjort mistænkt: Tav han om EU-ordre?
Next post FDB klar med ny forenklet model for andelskapital