Oprør i VKO over ny minister

Miljøminister Karen Ellemann sylter de forslag fra regeringens eget lovkatalog, der skulle gøre Danmark grønnere og sundere.

Miljøminisrer Karen Elleman møder modstand fra VKO-medlemmer. Foto: Steen Evald.
Miljøminisrer Karen Elleman møder modstand fra VKO-medlemmer. Foto: Steen Evald.

Ingen ren luft i byerne, ingen reduktion i udledningen af ammoniak, ingen store vindmøller og ikke mere grøn vækst. Den nye miljøminister Karen Ellemann er i færd med at bryde mange af løfterne fra regeringens eget lovkatalog, fortæller folketingsmedlemmer fra VKO til Nyhedsbureauet Newspaq.

Lovforslagene skulle have været fremsat i folketingsåret 2009-2010, men ifølge kilder i regeringspartierne bliver det ikke til noget. Og det skaber frustration og utilfredshed som miljøforkæmperne hos VKO.

– Jeg er bekymret over, at vi ikke opfylder det, der står i lovkataloget. Og jeg synes ikke, det er tilfredsstillende, at vi ikke har fået en debat om de her lovforslag. Vi ved ikke, hvad begrundelsen er for, at de ikke er kommet og måske slet ikke kommer, siger miljøordfører i Venstre, Eyvind Vesselbo, til Newspaq.

I VKO-partierne frygter adskillige folketingsmedlemmer, at miljøet er gået af mode efter klimatopmødet er slut.

– Der er opstået et vakuum, siden vi har fået ny miljøminister. Som miljøordfører er der pludselig ikke særlig meget at rive i længere, konstaterer Steen Konradsen (K) over for Newspaq.

Ikke alle har lyst til at lægge navn til kritikken af Karen Ellemann.

– Der er ikke sket noget som helst på miljøområdet, efter vi har fået ny minister. For vi har fået en minister, der absolut ikke ved noget om miljø. Jeg opfatter det nærmest som om, at miljøpolitikken er gået i stå. Miljøet er sat på standby, fortæller en kilde i Venstre til Newspaq.

Karen Ellemann overtog miljøministeriet fra Troels Lund Poulsen ved seneste ministerrokade, og dermed overtog hun også opgaven at gennemføre det, han havde lovet. Hendes passivitet skaber frustration hos Dansk Folkeparti.

– Jeg synes, det er noget rod, at regeringen ikke fremsætter de lovforslag, som vi alle sammen efterspørger. Vi vil eksempelvis gerne have haft forslaget om miljøzoner behandlet, men det kommer ikke, og det synes jeg er utroligt ærgerligt, siger miljøordfører Jørn Dohrmann (DF) til Newspaq.

Men hvis den nye miljøminister tror, hun ustraffet kan bryde regeringens løfter til Dansk Folkeparti, tager hun fejl.

– Det er klart, at vi er nødt til at tage en diskussion med regeringen. Vil man noget på det her område, må man også komme frem, så vi er nødt til at presse regeringen noget mere, varsler Jørn Dohrmann.

De grønne forkæmpere hos regeringspartierne får støtte og sympati fra SF.

– Jeg forstår godt oprøret i den borgerlige blok fra dem, der virkelig vil noget for miljøet. For
’grøn vækst’ er blevet til ’grøn væk, lyder det fra Miljøudvalgets formand, Ida Auken (SF), til Newspaq. Hun undrer sig samtidig over regeringens prioritering.

– Danmark går glip af fremtidens grønne arbejdsplader og ny teknologi, fordi regeringen nu opgiver førertrøjen på alt, hvad der handler om miljø, slår Ida Auken fast.

Men troen på, at VKO fortsat vil noget på området, er ikke videre stor inden for egne rækker.

– Efter Grønne Anders er rejst til NATO, er miljøet ligesom forsvundet fra regeringens dagsorden, siger et medlem af et af regeringspartierne til Newspaq.

Ministeren selv er noget forundret over kritikken; ikke mindst kritikken fra sin egen partifælle.

– Du er blevet spændt for Eyvind Vesselbos vogn, er Karen Ellemanns (V) første ord.

Samtidig synes hun, at alle VKO-medlemmerne handler både overilet og uden grund.

– Det kan være, at jeg bare har lidt mere tålmodighed, end ordførerne har. Det er altså kun påskeferie nu, det er ikke sommerferie, siger miljøministeren til Newspaq.

Kan du garantere mig, at de her lovforslag er fremsat inden den 8. april, som er den skæringsdato, Lars Løkke har angivet?

– Jeg har et lovkatalog, og det er stadigvæk min intention at fremsætte de lovforslag inden skæringsdatoen, og inden Folketinget går på sommerferie.

Det var ikke et helt klart svar. Vil du garantere det?

– Det er det svar, du får, slutter miljøminister Karen Ellemann til Newspaq.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Falske antivirusprogrammer lænser din konto
Next post DR-redaktør frifundet i landsretten