Rygepauser gør kolleger vrede

Flertal irriterede over, at rygere ‘dovner’ den.

Et flertal af danskerne er irriterede over, at kolleger bruger arbejdstiden på at ryge, viser meningsmåling.

Skal Bente nu igen ud at ryge?

Hører du til dem, der aldrig selv holder pause og bliver irriteret, når en kollega for fjerde gang på fem timer skal ud og smøge den?

Så er du ikke alene.

Over halvdelen af os er nemlig irriterede over rygende kolleger, viser en måling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Nyhedsbureauet Newspaq.

Ifølge meningsmålingen er 52 procent af danskerne enten ‘meget imod’ eller ‘lidt imod’, at kolleger lufter deres nikotin-pinde i arbejdstiden.

Ikke fordi røgen generer os, for rygningen foregår udenfor eller i rygerum – men fordi rygningen tager tid fra det arbejde, de ellers skulle lave.

Lis Lyngbjerg Steffensen, forfatter og underviser i ledelse og stress, er ikke overrasket over målingen.

– Dem, der ikke ryger, sidder ofte tilbage og tænker: ‘Nu tager jeg slæbet, mens rygerne er ude og muntre sig. Jeg får jo ikke sådan en pause på ti minutter, hvor jeg får besked på at holde pause.’ Men pauser er ikke noget, man får, det er noget, man selv skal tage, siger Lis Lyngbjerg Steffensen til Newspaq.

Psykolog og direktør i Center for Stress og Trivsel, Jeanett Bonnichsen, er enig.

– Folk er så pressede, at de er politimænd for hinanden, og selvfølgelig holder vi også øje med, hvor længe folk holder rygepauser, siger hun til Newspaq.

Pauser er ikke bare spild af tid – pauser er nødvendige for, at vi kan arbejde effektivt, understreger de to stress-eksperter.

– Det, at slippe arbejdet i fem minutter, betyder, at hjernen får koblet af, og man får bevæget kroppen. Og måske får man også sludret lidt med en kollega, siger Lis Lyngbjerg Steffensen, der har skrevet flere bøger om stress og ledelse.

Holder vi ikke rygepauser, skal vi derfor holde mindst to kaffe- eller måske chokoladepauser i løbet af en dag plus en lang frokostpause.

Af meningsmålingen fremgår det også, at knap hver tredjedel af danskerne har oplevet, at rygning i arbejdstiden har givet anledning til en konflikt eller utilfredshed.

Her vil det hjælpe med en klar pausepolitik, mener Lis Lyngbjerg Steffensen.

– Det behøver ikke at være en nedskreven politik. Det kan være en ledelsesudmelding eller en åben diskussion på et afdelingsmøde: Hvad gør vi omkring pauser?, siger hun.

Jeanett Bonnichsen mener, at man som virksomhed bør lave en politik om, at hvis rygerne skal ryge, så må de gøre det inden for de formelle pauser.

– Men at man forventer, at alle holder pauser, siger Jeanett Bonnichsen.

Kun 27 procent af virksomhederne har ifølge undersøgelsen en politik for, hvornår man må ryge i arbejdstiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Amnesty: Lang vej til retfærdighed for voldtægtsofre
Next post Greenpeace: Gid vi havde sejret os ihjel