Antallet af konkurser slog rekord i 1. kvartal 2010

Årets første tre måneder bød på det største antal konkurser i mands minde. Omkring 1.600 virksomheder bukkede under for finanskrisens rasen. Bunden er endnu ikke nået, advarer ekspert.

– Kvartalet blev præcist så slemt, som vi havde forventet. De danske virksomheder er i den grad tvunget i knæ som en følge af svigtende salg og manglende likviditet. Virksomhedernes økonomiske reserver er for længst forsvundet og størstedelen kører nu på dampene, siger direktør Claus Allerup fra Soliditet, der kreditvurderer virksomheder i Danmark og de øvrige nordiske lande.

Soliditet har sammenlignet konkurstallene i årets første kvartal med de tilsvarende tal fra de to foregående år. Resultatet er langt fra opmuntrende læsning. I 2009 var der i alt 1.365 konkurser i Danmark. I år peger alt på, at antallet af konkurser bliver over 1.580. Det er en stigning på ikke mindre end 14%. Marts måned i år bød oven i købet på en anden kedelig rekord, da antallet af konkurser på én dag opnåede det højeste tal i mands minde, nemlig 55.

– Den brutale sandhed er desværre, at det fortsat er svært at få øje på lyspunkterne i dansk økonomi. Finanskrisen har i den grad bragt virksomhederne i økonomisk uføre og efter halvandet år med krise er der al mulig grund til at hylde dem, der trods alt klarer skærene, siger Claus Allerup. Han opfordrer danske virksomheder til at kreditvurdere samtlige betydningsfulde kunder, for dermed at fastlægge den rette kredittid og sandsynligheden for kundens overlevelse. Dermed mindsker man sin egen risiko for at tabe kritiske penge på debitorer.

Først fremgang i 2011
Selvom man skulle tro, at det ikke kunne blive værre, er Soliditets ekspert ikke fortrøstningsfuld på denne side af sommerferien. Der er nemlig flere indikatorer på, at antallet af konkurser vil fortsætte på et meget højt niveau fremover. Soliditet kreditvurderer virksomheder efter en særlig skala, hvor AAA er den bedste kreditvurdering en virksomhed kan opnå. Friske tal viser imidlertid, at stigningen i C-ratede virksomheder er steget med 65% fra 2009 til 2010. En C-rating betyder, at Soliditet helt fraråder at give kredit.

– Stigningen er endnu et bevis på, at virksomhedernes likviditetsberedskab er banket helt i bund. For de overlevende virksomheder vil det tage lang tid at få et tykt økonomisk polster igen. Vi tror ikke, at det vil ske før i 2011, siger Claus Allerup.

Det endelige antal af konkurser i marts måned afhænger af konkurserne i de sidste dage. På grund af påsken foreligger de tal først i april fra Erhvervs- og selskabsstyrelsen. Den 30. marts var der dog registreret 568 antal konkurser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post 20 millioner kroner til vand og sanitet i Haiti
Next post Nu kommer soldaterne hjem