Danmark og Kina underskriver aftaler om universitetscenter i Kina

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen er i disse dage i Beijing, hvor de formelle aftaler om et nyt dansk-kinesisk universitetscenter underskrives i morgen

– Kina udvikler sig i disse år fra at være verdens fabrik til en af verdens førende nationer inden for forskning og uddannelse. Kinas rolle på verdensarenaen bliver stadig mere betydningsfuld. Vi skal styrke vores samarbejde med Kina om forskning og universitetsuddannelser, fordi det vil være til gavn for vores økonomiske vækst og beskæftigelse, siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

Det Danske Universitetscenter i Beijing etableres ved et af Kinas mest prestigefyldte universiteter, Det Kinesiske Videnskabernes Akademis Universitet (GUCAS). Det ventes at få 300 kandidatstuderende. Hertil kommer 75 ph.d.-studerende og 100 forskere ligeligt fordelt med halvdelen fra hvert af de to lande. Driften af det nye universitet beløber sig til ca. 100 mio. kr. om året, som finansieres af det kinesiske universitet, de danske universiteter og den danske stat i fællesskab.

– I dag er vi kommet et vigtigt skridt videre. Jeg ser frem til, at vi med aftalen om universitetscenteret nu får etableret et brohoved for dansk viden i Kina baseret på forskningskonsortier mellem de danske universiteter og vores kinesiske samarbejdspartner, siger rektor Jens Oddershede, formand for Danske Universiteters rektorkollegium.

Universitetscenteret får til huse i en bygning, Industriens Fonds Hus, som nu skal opføres på det kinesiske universitets helt nye campus 60 km nord for Beijings centrum ved Yanqihu-søen tæt ved Den Kinesiske Mur. Byggeriet er blevet muligt takket være finansiering fra Industriens Fond på 80 mio. kr. Huset forventes at stå klar til brug i 2013.

– Industriens Fond er optaget af at skabe et dansk-kinesisk forskningsmiljø, hvor forskere og studerende fra begge lande kan møde virksomhederne og skabe og formidle ny viden og teknologi. På den måde kan vi også gavne erhvervslivets konkurrenceevne, udtaler direktør Mads Lebech, Industriens Fond. Vi glæder os til at få gang i byggeriet.

Den danske videnskabsminister underskriver aftalen om universitetsbyggeriet med GUCAS’ præsident, Dr. Bai Chunli, mandag d. 12. april kl. 11.30 kinesisk tid. Derefter underskriver rektor Jens Oddershede på de otte danske universiteters vegne aftalen om forsknings- og uddannelsessamarbejdet med Dr. Bai, som også er første vicepræsident for det kinesiske Videnskabernes Akademi (CAS). Underskrivelsen finder sted i overværelse af statsminister Lars Løkke Rasmussen og den kinesiske Premier Wen Jiabao.

Næste skridt bliver en arkitektkonkurrence udskrevet af Industriens Fond om bygningens udformning. Parallelt hermed begynder i år opbygningen af det konkrete forskningssamarbejde, bl.a. med tilknytningen af danske og kinesiske ph.d-studerende til det nye universitetscenter. Samtidig begynder udviklingen af de nye kandidatuddannelser.

– Danmark skal ud i verden, søge samarbejder og indgå i skabelsen og udvekslingen af viden. Viden er det, Danmark skal leve af i fremtiden, slutter videnskabsminister Charlotte Sahl Madsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Lægemiddelstyrelsen advarer mod silikonebryster
Next post Erhvervsturisterne svigter Danmark