Spekulanter indtager boligmarkedet

Det pibler frem med forårsblomster i haven lige nu, og samtidig er boligspekulanterne igen begyndt at røre på sig efter års tørke.

Det går bedre – faktisk ganske godt på boligmarkedet i øjeblikket. Danmarks største ejendomsmæglerkæde EDC har i marts måned haft det højeste antal salg i to år. Og Home regner med, at sælge 20 procent flere boliger i år end sidste år.

Og al den snak om, at markedet nu er vendt, er også nået spekulanterne og investorerne.

– Vi oplever, at investorerne er tilbage på markedet. De rykker på sig igen, dog stadig i det små, men det er første gang i et par år, at det bobler på den front. Der er en spirende optimisme, siger kommunikationschef i Home, Niels H. Carstensen til Nyhedsbureauet Newspaq.

Han fortæller, at selv de professionelle investorer kan se, at bunden på boligmarkedet formentlig er nået, og at der igen er mulighed for at tjene penge.

– Vi ser både interesse for nybyg-projekter, men også investorer der er interesseret i den eksisterende boligmasse, hvor de vil opkøbe, sætte i stand og sælge videre med fortjeneste.

Årsagen er, at priserne har nået bunden og nu er stigende i hovedstadsområdet, og at de byggegrunde, som er til salg, er blevet billigere, samt at de håndværkere, som skal udføre arbejdet, også er blevet billigere at hyre som følge af finanskrisen.

Tendensen spottes også i det små hos EDC. Dog ikke på nybyg-fronten i København, men især på sommerhusmarkedet, fortæller kommunikationsdirektør Jan Normann til Newspaq.

– Vi ser spekulation på Lolland i forbindelse med byggeriet af broen ved Femernbælt. Her skal der jo findes boliger til mange polske og tyske arbejdere. Så her er spekulanter begyndt at købe op, siger Jan Normann.

At spekulanter igen er en del af boligmarkedet, er tegn på, at det går fremad, og at bunden er nået. Men udviklingen indeholder også en risiko for kollaps, mener økonomilektor og projektleder ved Center for Bolig og Velfærd, Morten Skak.

– Hvis spekulationen tager overhånd, så er der det uheldige, at spekulationen i sig selv løfter priserne. Og så kan det i princippet gå galt igen, så vi får en boble og et scenarium, som det vi lige har været igennem, siger Morten Skak til Newspaq.

Han tror dog ikke, at det kommer til at gå galt lige med det samme. Den finansielle sektor sætter nemlig bremsen i.

-D e kan lige nu godt huske, at priserne også kan gå nedad, så det bliver svært at låne til sådan nogle spekulative projekter. Og det vil hæmme antallet af spekulanter, så på den måde skal man ikke frygte, at det går galt lige med det samme, lyder vurderingen fra bolig-lektoren.

Han mener, at det p.t. er et godt tidspunkt at købe bolig, da prisniveauet har fundet et naturligt og langsigtet leje. Anbefalingen lyder dog, at man kun skal købe, hvis man selv ønsker at bo i huset eller lejligheden, og at man vil blive i minimum fem år. Ellers er omkostningerne ved en bolighandel for store.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Den polske præsident dræbt i flystyrt
Next post Vi svinger Dankortet oftere