150 års aviser nu tilgængelig

Mens Weekend Nyt udelukkende er en digital avis og derfor helt automatisk har sit arkiv online, så er de papirbaserede gamle aviser først nu begyndt at få arkiverne digitaliseret og gjort tilgængelige.

Flere og flere aviser får digitaliseret deres arkiver. Men en ting er at digitalisere indholdet – en anden er at gøre aviserne tilgængelige i et brugervenligt format. Senest har norske Aftenposten valgt at udgive 150 års avis i en online udgave.

Digitalisering af gamle arkiver er et vigtigt skridt i forsøget på at bevare gamle kulturskatte, og i den forbindelse har det norske Nasjonalbiblioteket konverteret ca. 2 millioner norske avissider fra mikrofilm til digitale filer. Statsbiblioteket har stået for et lignende projekt i Danmark, hvor de danske aviser er blevet digitaliseret. Men når aviserne så står med alle de færdigt digitaliserede avissider er problemet, hvordan de skal formidle dem videre til befolkningen.

Senest har Aftenposten, efter at have fået digitaliseret deres 150 års avishistorie, valgt en løsning, som skulle gøre det omfattende avisindhold lettilgængeligt for læserne. Som den første norske avis har de nu valgt at udgive deres arkiv i en online bladreløsning.

– Vi ønsker at gøre vores materiale lettilgængeligt og har desuden nogle krav til, hvad vores arkiv skal kunne give vores læsere. For det første skal de kunne bladre i avisen, for på den måde at få indtryk af de gamle aviser, som de så ud for 150 år siden og for det andet skal læserne have mulighed for nemt at kunne søge efter konkret tekst, forklarer John Einer Sandvand, digital strateg for Aftenposten.

Bedre søgemuligheder
Aftenpostens arkivløsning gør det netop let for læseren at søge på tværs af 150 års avishistorie.

– I en e-avis kan man bladre, zoome og søge, og disse funktioner findes også i arkivet. I Aftenpostens arkiv vil man altså ved hjælp af enkelte søgeord kunne finde frem til alle de artikler, der er skrevet om emnet de sidste 150 år, fortæller Jens Funder Berg, der er direktør i Visiolink, som står bag Aftenpostens daglige e-avis og nu deres digitale avisarkiv.

Genoplev Vinter OL i Lillehammer
Udover at give et dag-til-dag-billede af den norske historie rummer Aftenpostens nye arkiv mange muligheder. Det er fx et fremragende værktøj for studerende, som nu kan søge i arkivet efter artikler om bestemte historiske begivenheder.

– Læserne vil kunne bruge arkivets indhold til alt fra slægtsforskning til festtaler. På den måde bliver kulturskatten bevaret for eftertiden, og al den historiske information bliver gjort lettilgængelig, fortæller John Einer Sandvand.

Siden lanceringen af arkivet har Aftenposten modtaget meget positiv respons fra læserne.

– Responsen på det nye arkiv har været overvældende. Mange af vores læserne er super glade for, at de nu har mulighed for at dykke ned i arkiverne og genleve gamle dage, slutter John Einer Sandvand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Det bliver dyrere at betale regningen på posthuset
Next post To soldater dræbt ved tragisk ulykke i Oksbøl