Danmarks første rumraket snart klar

Danmark træder snart ind i rumalderen. Det sker, når en gruppe amatører den 30. august opsender landets første rumraket.

Først kom Sovjetunionen. 23 dage senere USA. For et par år siden Kina – og måske er Danmark det næste land i rækken af nationer, der har sendt mennesker ud i rummet.

En gruppe entusiaster med to opfindere i spidsen arbejder i hvert fald på højtryk på at blive klar til den første afprøvning af en raket, der skal bringe danskere ud i rummet.

– Vi er færdige med at lave prøverne på jorden – nu er vi klar til at flyve,” siger Peter Madsen, der er en af de to hovedkonstruktører bag raketten. Han har tidligere bygget verdens største amatør-ubåd. Hans kollega, Kristian von Bengtson, har en fortid hos NASA og har deltaget i en række rumforskningsprojekter de seneste år.

De to opfindere har nu i flere år på fuld tid forberedt raketten, der første gang skal suse mod himlen den 30. august.

Affyringen til august er en forsigtig, ubemandet testflyvning, hvor man dybest set skal teste, om raketten kan flyve.

– Vi vil hellere lave en lille flyvning til sommer, og så se det virke, før vi går videre i højden. Der er mange ting vi skal teste. Også helt praktiske ting som f.eks. oprydningen bagefter. Det skal vi bruge den første affyring til, siger Peter Madsen.

Raketten kan løfte vægten af én mand 150 kilometer ud i rummet. Testudgaven kan dog fuldt tanket maksimalt nå 50 kilometer op – og til august er målet sølle 15.

– Vi skal se om det kan lade sig gøre – så kan vi give den fuld gas ved de kommende affyringer, siger Peter Madsen.

Der er dog tale om en meget kraftig raket. For at komme op i 15 kilometers højde skal motoren kun brænde i otte sekunder. Og målet er at sende den første dansker ud i rummet allerede om tre-fire år.

Raketprojektet har været mødt af megen skepsis i Danmark, da mange mener, at det er for stor en opgave for amatører at sende mennesker ud i rummet. Problemerne er dog blevet løst én af gangen – og alt vil være klart til testaffyringen til august.

– Det er naturligt, at folk er kritiske. For at klare opgaverne har vi været nødt til at opfinde ting, som ikke er afprøvet før. Men det ser ud til at virke, siger Peter Madsen.

Projektet er betalt af sponsorer – og de to bagmænd får ingen løn. De lever i stedet af penge, som de tjener hjem på at holde foredrag.

– Det kan vi godt leve med, mens vi arbejder på projektet. Det er en del sjovere end at have et almindeligt arbejde, siger Peter Madsen.

Det er meningen, at raketten skal opsendes fra et skib i havet øst for Bornholm.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post En dansk soldat dræbt og fire andre såret
Next post Lene Espersersen mødte Hillary Clinton