Danske virksomheder risikerer at sidde tilbage med Sorteper

Alt for mange varer, der ifølge momsangivelsen er solgt til et andet EU-land, bliver aldrig sendt over landegrænsen. Hvis sælgerne ikke sikrer sig, at varerne sendes ud af landet, kommer de til at hænge på momsregningen. Skatteminister Troels Lund Poulsen vil sikre, at virksomheder ikke kommer i klemme på grund af manglende kendskab til reglerne.

Virksomheder, der sælger varer til EU-lande, skal løbende angive deres salg til både SKAT og EU. Selvom tallene i begge systemer burde svare til hinanden, så ser virkeligheden anderledes ud.

En stikprøve har afsløret, at differencerne opstår, fordi nogle varer bliver afhentet direkte af køberen i Danmark, eller at varerne bliver leveret i Danmark. Hvis sælgeren ikke kan bevise, at varerne er sendt til et andet EU-land, så skal der betales dansk moms af salget. Og det er sælgeren, der hænger på momsregningen.

– Danske virksomheder, der har solgt varer, bliver ofte på grund af manglende kendskab til reglerne gjort medansvarlige for betaling af større momskrav. Lige nu har vi flere sager, hvor købere begår bevidst momssvindel. Sælgernes manglende kendskab til reglerne betyder desværre, at de mange gange sidder tilbage med Sorteper, siger Jørgen L. Henriksen fra SKAT.

Svindlen foregår ofte ved, at en person, der køber varer i Danmark, tilkendegiver, at varerne købes med henblik på levering hos en momsregistreret virksomhed i et andet EU-land, men hvor varen aldrig forlader landet.

I en konkret sag har en vestjysk virksomhed svindlet for over 20 millioner kr. i moms. 15 virksomheder, der har solgt varer til denne virksomhed, kan nu komme til at hænge på en del af momsregningen, da mange solgte varer aldrig er blevet ført ud af landet.

– Differencerne kan afspejle manglende forståelse af reglerne og dermed en risiko for, at en virksomhed uforvarende involveres i momssvig, fortæller Jørgen L. Henriksen.

På baggrund af erfaringerne fra de igangværende sager og differencerne mellem de to systemer planlægger SKAT at besøge de virksomheder, der har større differencer i indberetningerne.

– Nu går vi i gang med at besøge de virksomheder, hvor vi kan se, at der er forskel mellem indberetningerne til de to systemer. Det gør vi for at sikre os, at de forstår reglerne, så de ikke uforvarende kommer i klemme i momssystemet, siger skatteminister Troels Lund Poulsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Flere og flere danskere bruger internettet og de digitale muligheder
Next post Sjællændere er større krejlere end jyder