FOA-medlemmer går syge på arbejde

FOA-medlemmer trodser sygdom og tager på arbejde. Ellers føler de, at de svigter borgerne. Kommunerne har nemlig sparet så meget, at der ikke er råd til vikarer, når en ansat bliver syg. Det viser en ny medlemsrundspørge, som fagforbundet FOA har lavet.

Otte ud af ti FOA-medlemmer har oplevet besparelser på deres arbejdsplads inden for det seneste år. Og det i en sådan grad, at de føler sig tvunget til at komme på arbejde, selvom de er syge, for ellers går det ud over service og omsorg til borgerne.

– Det er en uhyggelig tendens, at folk føler sig presset til at arbejde, selvom de ikke er raske. Alle skal have lov til at være syg uden at få dårlig samvittighed overfor kolleger eller borgere, siger Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA.

FOAs medlemmer oplever nemlig, at der spares så meget i kommunerne, at de skal løbe hurtigere for at kunne udføre deres arbejde. Det viser en ny rundspørge blandt FOAs medlemmer.

56 procent svarer, at de inden for det seneste år er kommet på arbejde, selvom de var syge. 72 procent siger, at grunden til de går på arbejde alligevel, er, fordi deres arbejdsbyrde ikke bliver dækket af en vikar.

– Sygdom er jo en lovlig fraværsgrund, og vores medlemmer har ret til ikke at arbejde, når de er syge. De offentligt ansatte har også en større sygdomsrisiko, fordi de hver dag arbejder med børn og ældre. Og her er det ekstra vigtigt, at ansatte bliver hjemme, når de er syge, for ellers er de med til at bidrage til smittespredningen hos borgerne.

61 procent af de adspurgte FOA-medlemmer siger, at der er blevet skåret i brugen af vikarer på deres arbejde. 43 procent har også ansættelsesstop.

Desuden har hver fjerde medlem i undersøgelsen oplevet fyringer af kolleger.

Dennis Kristensen peger på, at det er op til landets politikere og ledere at sørge for, at der er råd til vikarer, og at danske lønmodtagere ved, at det er okay at være hjemme, når man er syg.

– Det er nødvendigt, at arbejdsgivere og politikere bakker op om, at det er okay at blive hjemme, når man er syg. Det er at skyde sig selv i foden, hvis der ikke er vikarer til at tage arbejdet, når en medarbejder er syg. Ellers bliver folk hurtigere slidte og er syge i længere tid, siger Dennis Kristensen.

– Det er dyrt købte besparelser. Det giver en kortsigtet besparelse i dette års budget, men i det lange løb bliver det dyrt, slutter Dennis Kristensen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Myte aflivet: Kvinder kræver VM-bold
Next post Dræbte soldaters pårørende har fået besked