Amnesty: Nordkoreas sundhedssystem i opløsning

Nordkoreas sundhedssystem er presset fuldstændig i knæ. Selv om styret hævder, at der er gratis behandling for alle indbyggere, så fortæller mange vidner til Amnesty International, at de er nødt til at betale med cigaretter, alkohol eller mad for at modtage basal lægebehandling. Amputationer og større operationer finder sted uden bedøvelse, og tuberkulose er i kraftig vækst. Amnesty International opfordrer det internationale samfund til at øge den humanitære bistand til Nordkorea gennem FN uden skelen til politiske overvejelser.

Amputationer og andre større operationer uden bedøvelse er blot en af mange indikatorer på, hvor galt det står til med Nordkoreas sundhedssystem. Det fastslår en ny rapport fra Amnesty International baseret på over 40 interviews med nordkoreanere, som forlod landet mellem 2004 og 2009, samt lægelige eksperter, der arbejder tæt sammen med nordkoreanerne.

Rapporten “The Crumbling State of Health Care in North Korea” tegner et billede af et land, hvor hospitalerne kører på pumperne og er stort set udgået for medicin, og hvor epidemier florerer på grund af underernæring. Vidner beskriver overfor Amnesty International, hvordan kanyler på hospitalerne ikke bliver steriliseret, og hvordan sengetøjet på hospitalsstuerne ofte ikke bliver vasket.

– Nordkorea har ikke formået at sikre sine borgere de mest basale sundhedsydelser for at overleve. Det gælder i særdeleshed dem, der er for fattige til at betale for lægehjælp, siger Catherine Baber fra Amnesty International.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er Nordkorea det land i verden, der bruger færrest penge på sundhedsvæsenet – under én dollar per indbygger om året. Den nordkoreanske regering hævder fortsat, at der er gratis sundhedsbehandling for alle indbyggere, men mange vidner fortæller til Amnesty International, at de har måttet betale for alle sundhedsydelser siden 1990’erne. Læger bliver typisk betalt med alkohol, cigaretter eller mad for de mest basale ydelser, mens det kræver kontanter at få foretaget undersøgelser eller tests.

Amnestys rapport viser, at mange nordkoreanere af samme grund helt afholder sig fra at gå til lægen. I stedet køber de medicin på markederne og selvmedicinerer sig på basis af gætværk eller råd fra gadesælgere.

– Regeringens svigt i forhold til at give basal information til borgerne om brug af medicin er særligt bekymrende på et tidspunkt, hvor Nordkorea kæmper med en tuberkuloseepidemi. Et stigende antal patienter har udviklet resistens over for tuberkulosemedicin, siger Catherine Baber.

Amnesty International opfordrer det internationale samfund til at øge den humanitære bistand til Nordkorea gennem FN og tilsidesætte eventuelle politiske overvejelser. Manglen på fødevarer er konstant i landet, og tusinder af mennesker sultede ihjel i januar og februar i år, da prisen på ris steg til mere end det dobbelte. Mange af de interviewede i rapporten fortæller om kroniske sundhedsproblemer som resultat af underernæring, og de har overlevet ved at spise bark, rødder og græs.

– Det nordkoreanske folk har et kritisk behov for medicin og fødevarehjælp. Det er afgørende, at hjælpen til Nordkorea ikke bruges som en politisk fodbold af donorlandene, siger Catherine Baber.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Industriarbejdere frygter fremtiden
Next post Kostråd går ud over sundhed