Kostråd går ud over sundhed

Hver anden dansker lader ikke længere deres livsstil og kostvaner påvirke af, hvad medier og sundhedsapostle fortæller dem. De har givet op.

Kun én procent af danskerne føler, de bliver meget klogere af alle de kostråd og sundhedstips, de læser i blade, aviser, på nettet eller ser i fjernsynet. Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Newspaq.

En fjerdel af befolkningen føler sig kun lidt klogere af sundhedsbombardementet, mens næsten en tredjedel bliver lidt eller meget forvirret af alle de mange oplysninger. Den sidste gruppe mener selv, at de hverken lærer noget eller forvirres af kostråd og sundhedstips.

Det er ikke så underligt, at vi mister overblikket i mængden af de sundhedstips, lyder det fra en cand.scient i human ernæring.

– Det kræver ikke længere nogen udannelsesmæssig baggrund af relevans, før en journalist tror på, at en person ved noget om ernæring og mad. Og de personer, der er blevet kendt på at lave en smothie eller tabe sig på tv, bliver nu pludselig til eksperter. Professorerne i ernæring ligger nu nærmest nederst på de lister, som danskerne lytter til, siger cand.scient i human ernæring Per Brændgaard til Newspaq.

Ikke nok med at kostråd og sundhedstips forvirrer os, vi gider heller ikke følge dem, viser Wilkes meningsmåling.

Hver anden dansker fortæller, at sundhedstips og kostråd enten slet ingen eller blot meget lille betydning har på deres kostvaner og livsstil. Kun 4,1 procent af Danmarks befolkning lader deres kostvaner og livsstil påvirke i stor grad af rådene, mens resten tillægger det nogen betydning.

At det står så skidt til med lysten til og ønsket om at leve i overensstemmelse med sundhedsapostlenes råd, er der en logisk forklaring på, lyder det fra en kommunikationsekspert.

– Seriøsiteten går tabt, når man den ene dag får det ene budskab at vide og næste dag det modsatte. Så må du spise fedt, så må du ikke spise fedt, så skal du spare på kulhydraterne, så er de gode for dig. Der er simpelthen så mange modstridende kostråd i danske aviser og magasiner, slår Jess Myrthu fra kommunikationsfirmaet Jøp, Ove & Myrthu fast over for Newspaq.

Hos Fødevarestyrelsen, der har ansvaret for Danmarks officielle kostråd, kæmper man da også en mere og mere hård kamp for at få sine budskaber til at trænge igennem pressens sundhedsmur af modsatrettede og omskiftelige budskaber.

– Nu har medierne for nylig konkluderet, at man kan mæske sig i fede oste, franskbrød og chokolade. Og når så folk har fået det modsatte at vide i gennem lang tid, bliver de naturligvis forvirrede. Der er mange trends inden for sundhed, som medierne formidler på basis af enkeltstående undersøgelser, lyder det fra ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen Susanne Walter Johannessen til Newspaq.

Hun sætter dog sin lid til, at danskerne inderst inde faktisk godt ved, hvad de skal sætte tænderne i og lukke munden for.

– Jeg tror, at folk har en eller anden grundlæggende forståelse for, hvad der er sundt og ikke sundt; at vi skal spise mere fisk, mere frugt og grønt, og at vi skal spare på fedtet, slutter Susanne Walter Johannessen.

Ifølge undersøgelsen er der ikke én eneste borger i hele Region Syddanmark, som bliver meget klogere at alle de mange kostråd og sundhedstips. Regionen er ellers repræsenteret med hele 110 personer i Wilkes måling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Amnesty: Nordkoreas sundhedssystem i opløsning
Next post Handlingsplan for multinationale selskaber