Lænket til komfuret i 40 graders varme

Kokke og opvaskere kan intet stille op, når varmen rammer. Fagforening opfordrer restaurantgæster til at væbne sig med tålmodighed.

Dagens ret: Langtidskogt kok med dampet opvasker, hertil køkkenmedhjælper i svedsvovs.

Der kan være varmt i et køkken - især om sommeren. Arkivfoto: Miguel de Unamunoc.
Der kan være varmt i et køkken - især om sommeren. Arkivfoto: Miguel de Unamunoc.

Sådan kunne der uden at gå på kompromis med sandheden stå på sandwich-skiltet med dagens menu foran langt de fleste danske restauranter i disse hederamte dage.

– Jeg har hørt om tilfælde, hvor temperaturer rammer 42-43 grader, fortæller arbejdsmiljøkonsulent i 3F, Henrik Hansen.

Kokkenes fagforening bliver lige nu bestormet med henvendelser, fra medlemmer som arbejder i voldsomme varmegrader i landets professionelle køkkener.

Men fagforeningen kan ikke give meget hjælp. Kokkene kan højest søge ly i køleboksen og drikke vand, lyder det.

– Der er ikke nogen regel, der siger, at en kok, der har det for varm, kan gå hjem. Det kan vi ikke støtte, fordi man er ansat til at arbejde. Vi kan kun sørge for, at kokken ikke bliver syg af sit job, forklarer Henrik Hansen.

Derfor skal der holdes rigelige pauser, påpeger han, og advarer kokke om, at hedeslag slet ikke er sjældne, når varmen fra komfurer og sol danner en farlig cocktail.

Men de gode råd klinger hult hos faglært kok Jeppe Madsen, der har arbejdet i adskillige københavnske restauranter, bl.a. Noma.

– Man lukker jo ikke restauranten, fordi det er varmt. Det har jeg i hvert fald aldrig hørt om. Man åbner et ekstra vindue og så arbejder man videre. Det er bare, sådan det er, forklarer han over for Newspaq.

– 35-40 grader er ikke unormalt i dårlige køkkener, fortsætter han, og forklarer, at heller ikke er tid til oftere pauser.

– Man skal jo stadig nå det samme arbejde, konstaterer Jeppe Madsen.

Og den virkelighed nikker arbejdsmiljøkonsulenten genkendende til. Han mener, kokkecheferne har ansvar for at få holdt de nødvendige pauser. Men gæsterne må også indstille sig på, at varmen giver store udfordringer; hav derfor tålmodighed som restaurantgæst i varmen, lyder opfordringen.

– Gæsterne må have tålmodighed. De har det jo også varmt, så det tror jeg egentlig godt de kan forstå, slutter Henrik Hansen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Flere penge til handicappede børns sommerferie
Next post Virksomheder taget på fersk gerning