Liv for 2,1 mia. år siden

Et opsigtvækkende fund af fossiler tyder på, at der var store organismer på jorden langt tidligere end hidtil antaget. Fundet er blevet offentliggjort på forsiden af det internationale, anerkendte tidsskrift Nature.

 Et opsigtvækkende fund af fossiler tyder på, at der var store organismer på jorden langt tidligere end hidtil antaget.
Et opsigtvækkende fund af fossiler tyder på, at der var store organismer på jorden langt tidligere end hidtil antaget.

Lærebøgerne om, hvornår der opstod store livsformer på jorden første gang, skal måske skrives om. I hvert fald har et forskerteam med blandt andet forskere fra Syddansk Universitet gjort et sensationelt fund, der tyder på, at der allerede for 2,1 milliarder år siden var flercellede organismer med en avanceret måde at vokse på – altså måske et tidligt forstadie til mennesket.

Hidtil har videnskaben ellers antaget, at de første spæde tegn på flercellet liv først opstod for en halv milliard år siden. Men efter fundet af en række fossiler i et stenbrud i Gabon i Afrika konkluderer forskere fra SDU – i samarbejde med kolleger fra Frankrig, Sverige og Gabon – at naturen langt tidligere forsøgte at skabe et mere komplekst liv end de simple encellede bakterier, der fandtes i oceanerne på det tidspunkt. Det fremgår af en artikel, der i dag offentliggøres i det anerkendte, videnskabelige tidsskrift Nature.

Kontroversiel opdagelse
– Fossilerne viser, at mikroorganismer samlede sig langt tidligere end hidtil troet, måske i forsøget på at skabe flercellet liv. Derfor kan man sige, at fossilerne er det første spor af naturens spæde forsøg på at skabe vores forfædre. Det er selvfølgelig en stor, men også en kontroversiel opdagelse, fordi den rykker ved videnskabelige teorier om, hvornår der opstod store livsformer første gang, siger ph.d.-studerende Emma Hammarlund, Nordisk Center for Jordens Udvikling på Syddansk Universitet.

Hun har sammen med sine forskerkolleger analyseret de forholdsvis store fossiler. De er op til syv centimeter lange og har eksisteret på havbunden, hvor de højst sandsynligt har bestået af et organisk materiale som blødt, slimet væv.

Naturens testkørsel
Forskernes geokemiske analyser viser også, at der var en smule ilt i havene, hvor fossilerne levede. Det forklarer, hvorfor organismerne kunne blive så store. Og det er igen kontroversielt, idet tidligere videnskabelige teorier slår fast, at der først var ilt nok på jorden for en halv milliard år siden.

– Ilt er en nødvendighed for, at organismer kan blive så store som de fundne fossiler. Og det rejser en masse spørgsmål, om der i virkeligheden også har været liv og ilt andre steder dengang, siger Emma Hammarlund og tilføjer:

– Vi tror, at naturen har kørt en slags prøvekørsel på at lave store livsformer. Fossilerne er første forsøg, men det lykkedes ikke af uvisse årsager – og derfor går der 1,5 mia. år igen inden det for alvor bliver til noget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Solskin er tyvenes yndlingsvejr
Next post DR og TV2 sælger sendenettet