Naboer fører støjkrig

Enten larmer danskerne mere, eller også er intolerancen i fremmarch. Vi klager mere og mere over nabostøj.

Antallet af klager over høj musik eksploderer. Alene i København er politiet blev kaldt ud for at dæmpe en højlydt fest 318 gange fra 1. juni til 15. juli; en stigning på 23 procent i forhold til samme periode sidste år. Det viser tal, som Nyhedsbureauet Newspaq har fået indsigt i.
[picappgallerysingle id=”180225″ align=”right”]
Politiet bekræfter, at det er blevet så som så med vores tålmodighed, når naboen larmer. Eller også er naboerne bare begyndt at larme mere.

– Jeg tror bestemt, at det gode vejr har noget at gøre med især klagerne over musik, men vi kan godt mærke, at antallet af klager generelt er stigende, siger pressetalsmand fra Københavns Politi, Lars Borg, til Newspaq.

Det er ikke kun politiet, der oplever, at vi er ved at gå ud af vores skind over naboens larm. Også hos landets største almene boligselskab, KAB, brager klagetallene i vejret.

. Vi mærker på flere måder, at naboer har det sværere med hinanden end tidligere. Fra 2006-2009 er antallet af sager i beboerklagenævnet steget med 50 procent, fortæller direktør i KAB, Jesper Nygård, til Newspaq.

Men i stedet for at smide lejere ud til højre og venstre forsøger KAB med en anden strategi for at få sluttet fred i en rasende opgang.

– Vi har gjort rigtig meget for at uddanne vores personale i konfliktløsning samtidig med, at vi også bruger eksterne mæglere. Det handler om at få folk til selv at tage dialogen og samtalen, inden det hele løber løbsk eller går i hårdknude, siger Jesper Nygård.

Tidligere havde boligselskaberne kun ét redskab til at løse en nabokonflikt. Udsmidning. Men selvom det fortsat er en mulighed at kyle umulige beboere på porten, har KAB taget godt imod de nye værktøjer, som er blevet muliggjort fra politisk hold. Beboerklagenævn.

– Et beboerklagenævn kan gøre mange andre ting end blot indstille til udsmidning. Hvis naboen larmer, kan de eksempelvis sige, at han kun kan blive boende, hvis han bortskaffer sit stereoanlæg; altså give folk nogle spilleregler for at blive boende, forklarer han til Newspaq.

Spiller du høj musik for åbne vinduer, er der intet at gøre – så kan ordensmagten uden tøven lukke for din fest. Men også selvom det kun larmer i opgangen, kan man klage sin nød til politiet.

– Hvis man kan høre høj musik, selvom døre og vinduer er lukkede, banker vi alligevel på og forklarer beboerne sagen, siger Lars Borg.

Problemet er blot, at der oftest spilles højt fredag og lørdag aften/nat, hvor politiet har mest travlt.

– Der hvor vi sandsynligvis har bedst tid til at dæmpe larmende naboer, er søndag formiddag, hvis nogen holder en slags efterfest – så vil politiet faktisk sikkert have mere disponibelt mandskab, lyder det fra Lars Borg.

Lars Borg opfordrer dog til at forsøge at løse stridighederne selv, inden man involverer hans kollegaer på vagtcentralen.

– Begynd med at banke pænt på hos naboen og spørg, om de ikke vil skrue lidt ned. Prøv at forklare, hvis du har sovende børn, eller hvis du skal tidligt op på arbejde; det vil de fleste mennesker kunne forstå. Har du været inde hos den støjende nabo nogle gange uden held og ringer til politiet, så fortæl os, hvad du har prøvet, slutter polititalsmanden til Newspaq.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Dødstallet for techno-fest er steget
Next post To danske soldater såret i Afghanistan