Sprøjt dig ud af knogleskørhed

En ny sprøjte skal forebygge knoglebrud og dermed gøre livet nemmere for hundredtusindvis af danskere.

Hæld bare pillerne ud i håndvasken – og smut i stedet til lægen to gange om året for at få et stik.

Det bliver virkelighed for den cirka halve million danskere, der lider af knogleskørhed. En ny sprøjte, Prolia, er nemlig netop blevet godkendt af EU og gør det langt nemmere for dem at tage medicin.

– Det er et helt nyt princip, som hæmmer knoglenedbrydende celler. Når du i dag får stillet diagnosen osteoporosis, skal du i behandling på et hospital. Med den nye sprøjte, der fungerer som en slags halvårlig vaccination, bliver det muligt for praktiserende læger at give patienter behandling i deres praksis. Det vil rykke rigtig meget og vil forbedre hele muligheden for behandling af osteoporosis, siger Jens-Erik Beck Jensen, der er overlæge på Hvidovre Hospital og har deltaget i studierne af Prolia.

De praktiserende læger skal naturligvis fortsat sikre sig, at patienter ikke fejler andet end knogleskørhed ved at tage blodprøver. Men det kan ens egen læge sagtens gøre, fastlår Jens-Erik Beck Jensen.

Hos Osteoporoseforeningen hilser landsformand Ulla Knappe den nye medicin velkommen.

– Nogle patienter vil synes, det er en lettelse i forhold til at skulle tage tabletter. Og det er helt fint, at de praktiserende læger skal stå for de halvårlige indsprøjtninger. Det vil forhåbentlig kunne tilskynde til, at lægerne i højere grad husker at erindre deres patienter om, at det nu er tid til ny medicin, siger hun.

Som det ser ud i dag, modtager kun 15 procent af de danskere, der lider af knogleskørhed, medicin. De fravælger den enten, fordi det er for kompliceret at tage den eller på grund af kraftige bivirkninger.

Det skulle også kunne undgås med den nye medicin, mener overlæge Jens-Erik Beck Jensen.

– Man får aldrig medicin, hvor der ikke er risiko for bivirkninger. Men det er påfaldende lidt, vi har set, siger han.

Prolia er allerede på markedet herhjemme. Til august skal Lægemiddelstyrelsen tage stilling til, hvordan tilskudsordningen skal fungere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Danmark opnår høj placering i e-parathed
Next post Industriarbejdere frygter fremtiden