Tidlig behandling kan gavne folk med HIV

Klinisk studie ved Århus Universitetshospital, Skejby viser nye fordele ved HIV-behandling i forbindelse med vaccination.

Resultaterne fra det såkaldte ITAP studie viser, at antistofproduktionen efter vaccination med almindelig børne-pneumokokvaccine er tre gange højere blandt voksne med HIV, hvis de modtager HIV-behandling på vaccinationstidspunktet.

I undersøgelsen, der var et kontrolleret klinisk vaccineforsøg, deltog 95 – i øvrigt raske – personer med HIV, hvoraf 75 fik HIV-behandling fra start, og 20 ikke modtog HIV-behandling fra start. Forsøget forløb over 10 måneder, hvor der i alt blev givet tre vaccinationer.

For at undersøge effekten af HIV-behandling blev der ved hvert kontrolbesøg taget blodprøver. Blodprøverne blev undersøgt for antistoffer, som specifikt beskytter mod infektion med bakterierne pneumokokker – en hyppig årsag til lungebetændelse, blodforgiftning og meningitis.
Sammenlignet med personer, som ikke modtog HIV-handling på vaccinationstidspunktet, opnåede personer, som modtog HIV-behandling, et større, mere effektivt og længerevarende antistofrespons.

På trods af at de to grupper HIV-smittede var sammenlignelige mht. alder og immunstatus inden vaccinationerne, så viser dette studie, at HIV-behandling har flere gavnlige effekter på immunforsvaret end man hidtil har troet. Derfor kan tidligere opstart af HIV-behandling muligvis medvirke til at reducere sygeligheden efter at HIV-diagnosen er stillet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Helle Thorning-Schmidt: Jeg sjuskede
Next post Ferietendens: Kæledyr smides ud som affald