Danske kommuner støtter regnskovsrydning

Flere af landets kommuner er med til at støtte illegal træhugst ved ikke at følge regeringens anbefaling om at købe bæredygtigt tømmer.

Flere danske kommuner støtter regnskovsrydning og illegal træhandel.

Det dokumenterer en ny rapport fra DanWatch, som er udarbejdet med økonomisk støtte fra Danidas Oplysningsbevilling.

Her kan man se, at mindst fire kommuner, Randers, Aalborg, Horsens og København, inden for de seneste fem år har indkøbt tømmer fra ubæredygtig skovhugst i Congo-bassinet i Afrika. Det vil sige træ uden et FSC-certifikat, som er garant for, at træet opfylder etiske standarder.

– Kommunerne lover borgerne, at de vil opføre sig etisk korrekt og satse på bæredygtigt indkøb. Derfor er det et problem, at man ikke gør det i praksis, siger sekretariatschef i DanWatch, Anne Skjerning, til Newspaq.

Hun sidestiller det med, at kommunerne aldrig ville købe varer, der er lavet af børnearbejdere, hvis de havde et andet valg.

– Ved at købe FSC-certificeret træ sørger man for, at de penge, kommunen bruger, bliver brugt ordentligt og etisk korrekt. Ellers er kommunen, og det vil i sidste ende sige borgerne, en del af den handel, der støtter illegal træhandel og regnskovsrydning, siger hun.

Der er i øjeblikket over 136 millioner hektar FSC-mærket træ i verden. Alligevel vælger kommunerne af og til noget andet. To af dem er Randers og Horsens.

– Det er desværre fuldstændig korrekt, at vi i 2005 indkøbte noget tropisk træ til byudstyr på Østervold i Randers, som vi ikke kan finde dokumentation for er certificeret. Vi gør meget for at være en grøn kommune, og derfor er det utrolig ærgerligt med den svipser, siger Rune Asmussen, afdelingschef i miljø- og teknik i Randers kommune, til Newspaq.

Han understreger, at det i en ny revision af kommunens indkøbspolitik bliver et krav kun at indkøbe bæredygtigt træ, og at det træder i kraft fra efteråret.

Inden for de seneste par år har Horsens kommune købt reparationstræ til bænke og 12 pullerter, som ikke har FSC-stempel. Forklaringen er tidspres.

– Vi har købt FSC-certificeret træ til stort set alt, så det er ganske lidt, der ikke lever op til kravene. Det har været en situation, hvor afdelingen akut har skullet bruge noget træ. De ved det godt, men de havde travlt og kunne ikke skaffe det. Det er da noget, man skal lære at være lidt mere på forkant med og bestille det hjem i god tid, medgiver Liselotte Nielsen fra Naturområdet i Hosens kommune.

Miljøministeriet anbefaler i en vejledning til offentlige indkøbere kun at købe certificeret træ, og miljøminister Karen Ellemann (V) har en klar forventning om, at kommunerne følger vejledningen, selv om den er frivillig.

– Det viser sig så, at den her vejledning ikke bliver brugt af alle indkøberne, da mange ikke vil bruge tid på noget, som er frivilligt. Det er vi meget utilfredse med, siger næstformand Jakob Ryding fra miljøorganisationen Nepenthes.

Han oplyser, at ud af de lande, som har en vejledning, er Danmark de eneste, som har det på frivillig basis. Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Holland og Belgien har det skrevet ind som et krav.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post 40.000 danskere er stamcelle-donorer
Next post Dansk krigsskib afværger piratangreb