Du lever seks år længere end dine forældre

Trods livstilssygdomme og fastfood bliver vi danskere bare ældre og ældre. Helt nøjagtigt seks år ældre end mor og far.

Se hvor gamle dine bedsteforældre bliver – og læg 12 år til.

Så mange lys når du at puste ud i lagkagen, før det er forbi.

Hver generation bliver nemlig helt præcist seks år ældre end den forrige.

– Vi kan i gennemsnit regne med, at vi lever seks år længere end vores forældre. Sådan har det været i rigtig mange generationer. Vi har faktisk rigtig gode tal helt tilbage fra 1835, hvor vi kan se, at hver eneste generation har levet seks år længere, siger matematisk direktør i ATP, Chresten Dengsøe, til Newspaq.

Hvert år tillægges et par måneders levetid. Er du for eksempel født i 1980, lever du omkring tre måneder længere, end hvis du var født året før.

– Et par måneder om året lyder ikke af meget, og derfor tænker man ikke over, at man lever længere. Men man skal se det over en generation på 30 år. Min svigerfars forældre blev begge 79 år, og han regnede derfor med at blive det samme. Det er han nu, og han bliver efter al sandsynlighed 85 år, siger Chresten Dengsøe.

Det bekræftes af de nyeste tal fra Danmarks Statistik. For ti år siden døde både kvinder og mænd to år tidligere end i dag. Nu når en mand i snit at fylde 76 år, mens en kvinder kan fejre de 80 år.

Den store aldersstigning skyldtes engang, at vi fik bugt med børnedødeligheden. Men i dag er der andre grunde, forklarer forskningsleder på Statens Institut for Folkesundhed, Henrik Brønnum Hansen, til Newspaq.

Han nævner en lang række ydre faktorer, som renere luft, sikrere trafik, bedre boliger, hygiejne og rent vand.

– Da jeg var barn, kunne man for eksempel ikke bade i Københavns Havn som nu, siger han.

Også unge mænds trafikulykker har indflydelse på vores levealder.

– Mange unge mænd i tyverne kører sig ihjel, når de har fået deres kørekort, men det tal er faldet meget, fra omkring 135 tilfælde hvert år i 1970’erne, til 50 om året nu, siger han.

Rygning spiller en vis rolle, men andelen af storrygere har været konstant i mange år. Kosten har også en vis betydning, men det er svært at måle, mener han.

Derimod peger Henrik Brønnum Hansen på, at uddannelse og sociale forhold har betydning for sundheden og levealderen.

– Lavtuddannede kvinder lever ikke længere end tidligere, men det gør kvinder med en mellem- og høj uddannelse. Og flere kvinder får en højere uddannelse end deres mor, siger han.

Lektor ved Dansk Center for Aldringsforskning, læge Bernard Jeune, peger på endnu en væsentligste faktor.

– Det er fald i ældredødeligheden, der nu spiller en rolle for levetiden. Vores levevilkår er forbedret, og vi har flere og flere, der overlever med kroniske sygdomme, som for eksempel sukkersyge. Dødeligheden af blodpropper i hjertet er også halveret de seneste 30 år, siger han til Newspaq.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Previous post Masser af madoplevelser i weekenden
Next post Prisen på sommerhuse rasler ned